Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: S säger alltid nej

”Socialdemokraterna fortsätter på sin inslagna väg”, skriver kommunalrådet Torbjörn Brorson (M).

Landskrona stad utreder just nu förutsättningarna för att skapa ett kommunalägt bolag inom omsorg och socialtjänst. Detta är något som redan införts i flera olika kommuner och nu vill även vi undersöka fördelar och nackdelar med en sådan förändring. Den stora förändringen som vi ser det är att vi kan spara cirka 20 miljoner kronor varje år, och för de pengarna skulle vi kunna göra stora förbättringar inom framför allt omsorgen.
Långt innan utredningen är färdig så låter det socialdemokratiska kommunalrådet Fatmir Azemi oss veta att S i vanlig ordning säger NEJ. Det här ska vi inte göra och Socialdemokraterna fortsätter på sin inslagna väg. Det är så enkelt att säga nej till förändringar och bara fortsätta som man alltid gjort.
Vi låter i alla fall utredningen fortgå och att man där får lyfta frågor som rör allting från styrning, ekonomi och inte minst demokrati. I andra kommuner är det samma ledamöter som sitter i styrelsen för bolaget som i den politiskt tillsatta nämnden. Dessutom är det kommunens högsta instans kommunfullmäktige som tillsätter ledamöterna i bolagsstyrelsen. Man arbetar givetvis under offentlighetsprincipen och insynen är självklart vikt.
Azemi menar vidare att det är onödigt att vi som kommun betalar en konsult som redan gjort en liknande utredning i Höganäs, och att konsulten bara skulle kunna lägga sin utredning i kopiatorn och översätta den till Landskrona.
Detta vittnar om en bristande kunskap om hur olika två kommuner är och att Höganäs och Landskrona har helt olika förutsättningar. I Höganäs drivs socialtjänst och omsorg i samma nämnd, medan i Landskrona har vi valt att ha två olika nämnder. Dessutom har vi en helt annan social problematik i Landskrona än vad man har i Höganäs. Vi arbetar efter helt olika förutsättningar.
Vi kan spara upp emot 20 miljoner kronor om året och de pengarna vill vi använda för att förbättra för Landskronas äldre och andra som är i behov av stöd. Dessa pengar säger S NEJ till innan man sett utredningen.
Torbjörn Brorsson (M), kommunalråd
Gå till toppen