Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Regeringskris. Eller bara bra tv.

Oppositionen iBild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det kan bli dramatik, bra tv. Gängvåld, migration och corona är givna ämnen när partiledarna träffas i SVT:s Agenda på söndag. Men framför allt det politiska läget kring las. För Jonas Sjöstedt (V) kräver besked.
Två stridsäpplen har regeringen fått från sin dagordning i höst: Preems utbyggnad och migrationsöverenskommelsen. Men så är det en förnyad arbetsrätt.
A och O för det liberala stödet till regeringen – men också det som kan fälla den. Annie Lööf (C) var tydlig i Ekots lördagsintervju (3/10): januariavtalet gäller, det politiska innehållet är förhandlat. Det var ju priset för att Stefan Löfven (S) kunde fortsätta som statsminister. Ansvaret nu är hans. Stoppar han reformen bryts avtalet, det borde rimligen fälla regeringen.
Men att gå vidare är också högt spel. Jonas Sjöstedt (V) kräver att S drar tillbaka ändringsförslaget. Annars väntar misstroendeförklaring, regeringskris – och rentav nyval. För här möts högerflanken och vänstern.
KD hjälper gärna V. SD likaså. Då hänger allt på om M struntar i det sakpolitiska innehållet.
"Vi röstar alltid för att avsätta den här regeringen", skriver Ulf Kristersson på Facebook, med brasklappen att V ändå inte menar allvar. Men själv är han tydligen redo att, med Lööfs ord, "med socialister stoppa nödvändiga liberaliseringar av arbetsrätten".
Udda. Fast virke för en spännande tv-debatt.
Gå till toppen