Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åstorpsföretag anmäls för arbetsmiljöbrott

En man fick föras till sjukhus med ansiktsskador efter att ha använt sig av en motorkap och nu riskerar ett byggföretag från Åstorp att åtalas för vållande till kroppsskada. Samtidigt varnar Arbetsmiljöverket för användning av verktyget efter flera olyckor runtom i Sverige de senaste åren.

Det var i början av november förra året som en man fick föras till sjukhus för vård efter att ha skadat sig på en byggarbetsplats i Båstad.
Mannen skulle vid olyckstillfället kapa ett betongelement med en motorkap, vilket slutade med att han fick fem tänder utslagna och fick sys med 13 stygn intill munnen. Det framkommer i den utredning som Arbetsmiljöverket nu färdigställt efter händelsen.
I den konstaterar myndigheten att byggföretaget som mannen var anställd hos brustit på flera punkter när det gäller säkerheten vid användandet av en motorkap, vilket är en form av kraftig motordriven vinkelslip.
Mannen hade tidigare använt en sådan och det var inte heller fel på själva verktyget. Däremot finns det en allvarlig risk för att motorkapen kan kastas tillbaka när klingan kläms eller på annat sätt fastnar, vilket kan få allvarliga följder.
Flera allvarliga olyckor har skett de senaste åren vid arbeten med motorkapar och istället rekommenderar Arbetsmiljöverket en kedjesåg och sågvajer som bättre alternativ.
En förundersökning pågår nu för att utreda om arbetsgivaren gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada.
Företagets vd vill inte kommentera händelsen men i Arbetsmiljöverkets utredning står det att företaget ”utarbetat nya rutiner, instruktioner och checklistor för användande av motorkap” och att andra alternativ till verktyget ska undersökas.
Gå till toppen