Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärleken fick styra – då flyttade hon till Sverige

Hon hade ingen tanke på att lämna Rumänien för Sverige men vad gör man när kärleken slår till? Nu har Nicoleta Pettersson bott i Sverige i tio år och kan fira det samtidigt som hon fyller 50.

Nicoleta Pettersson har funnit sig väl tillrätta i Sverige sedan hon flyttade hit för tio år sedan.Bild: Ulf Sundberg
Nicoleta är uppvuxen i staden Galati i Rumänien, en industristad något större än Malmö och studerade till gymnasielärare i naturvetenskapliga ämnen. Hon fick arbete på en skola och trivdes ganska bra med tillvaron.
Sedan kom revolutionen och tillvaron ställdes på huvudet.
– Innan dess var utbildning viktigt och en väg till framgång. Efter revolutionen var det bara snabba pengar som gällde så eleverna hoppade av utbildningen, säger hon och lägger till att fast det fanns elever kvar som ville studera så tröttnade hon på jobbet.
Istället ville hon studera till psykolog efter att ha fastnat för den psykologiska biten under lärarutbildningen.
– Det gick bra och jag byggde så småningom upp en egen mottagning i Galati.
Men så hände det där med kärleken:
– Jag var på semester i Köpenhamn och där träffade jag Jan. Vi hade väldigt trevligt och bestämde att vi skulle ses igen.
Så startade ett pendlande för de bägge mellan Rumänien och Sverige medan de funderade på hur de skulle göra i framtiden.
– Det slutade med att jag flyttade till Sverige eftersom det var bäst för oss båda. Först hamnade jag i Stockholm innan jag flyttade till Nyköping där jag studerade svenska.
Under studietiden fick hon jobb på ett äldreboende samtidigt som hon tjatade på Socialstyrelsen att godkänna hennes rumänska psykologlegitimation.
– Efter ett tag kände de igen mig när jag ringde och jag fick legitimationen 2011, säger hon och skrattar till.
Nu började en tid av ständigt flyttande mellan olika vikariat, först i Mellansverige och sedan när hon hamnade i Skåne.
– Jag flyttade till Malmö och jobbade i Ystad en period innan ett vikariat dök upp i Halmstad. Då flyttade jag till Helsingborg och där har jag blivit kvar.
Nu arbetar hon med drogrehabilitering på Solstenen och reser runt i Skåne.
Efter några år flyttade Jan till henne i Laröd utanför Helsingborg och där bor de nu. 2016 gifte de sig och har fullt upp med både jobb och fritid.
– Vi har tre hundar som vi måste ta hand om och de får följa med oss även på alla resor vi gör när vi är lediga.
Oftast reser paret ut i Europa men i år gick inte det på grund av Coronaviruset.
– Vi kom bara till Danmark så jag fick äntligen se Sverige i stället, även om vi inte kom längre norrut än Gävle. Men jag vill åka till Kiruna och se både midnattssolen och norrskenet så småningom.
Andra planer är att börja importera vin. I dagsläget finns bara några få rumänska viner i Systembolagets fasta sortiment.
– Det vill vi ändra på men just nu är det svårt att komma igång så det får nog bli nästa år.
På 50-årsdagen blir det ändå rumänska viner men dem har de själva hämtat i Rumänien.
– Det blir tårta och rumänsk champagne med några av mina vänner.

Nicoleta Pettersson

Gör: Psykolog.
Bor: I Laröd utanför Helsingborg.
Familj: Maken Jan Pettersson.
Aktuell: Fyller 50 år den 11 oktober.
Gå till toppen