Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Superhäftiga äggskal med stora segel” fyllde hamnen i Lerberget

Mängder av segel bröt horisontlinjen mot Danmark för Lerbergsborna i helgen, när omkring hundra ungdomar från hela Skåne skulle göra upp om vem som är snabbast. Det såg inte helt enkelt ut att manövrerar de kvicka farkosterna i vinden.

Klara och Hanna Gaskel-Brown från Råå har inte seglat jättemycket med varandra, men de seglingsvana systrarna har ändå siktet inställt på seger. Hanna styr och Klara gastar den snabba båten.Bild: Britt-Mari Olsson
Lite premiärnerver är det allt ombord på Emma Bergs och Sigrid Blandfords båt, när de sätter fast focken. ”Vi har inte så jättehöga förväntningar”, säger Emma Berg.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är första tävlingen med den här båten så det är lite nervöst, säger Emma Berg från segelsällskapet i Lerberget.
– Det blåser en del, det är roligt. Men vi får se hur det går, eftersom vi inte är så jättevana, säger gasten Sigrid Blandford.
De två tjejerna som är 14 och 15 år har gått både seglarskola och kappseglingsskola och tävlat med den stabilare båten RS Feva. Men nu ska de tävla med 29:er. Segelbåtar som segelsällskapets ordförande beskriver som ”superhäftiga äggskal med jättestora segel”. De går fort och de välter lätt.
Tjejerna sätter en flytkudde på storseglet så att masten inte ska knäckas om de kapsejsar. I väskorna har de torra kläder. Det är inte helt otänkbart att det bli bada av, men oavsett så kommer det att bli blöta. Våtdräkten är på, liksom seglarskorna, flytvästen och en sele att koppla fast sig med.
Ute blåser sex sekundmeter och solen skiner. Det är perfekta förhållanden, men det gäller att hålla fart genom de lite jobbiga vågorna och att inte hamna i lä bakom en annan båt, förklarar coachen Otto Berg som går runt och peppar ungdomarna. Banan tar omkring 25 minuter att segla.
Är man fjärde generationens seglare så har man inget annat val. Man seglar. Hanna och Klara Gaskel-BrownBild: Britt-Mari Olsson
På båten intill gör systrarna Klara och Hanna Gaskel-Brown sig redo. Systrarna från Råå är fjärde generationen seglare och hade inget val annat än att segla. Som tur är gillar de verkligen sporten. Klara är 18 år och gastar. Hanna som är 16 år styr. Pappa Paul Gaskel-Brown är assistent och finansiär, skämtar han. Liksom många andra föräldrar är han på plats och hjälper till.
– Segling är en extremt fostrande sport. Man blir bra kompisar, får uppleva seglingsglädjen och lär sig för livet, säger han.
I båten har tjejerna en vattentät tunna med mat och en kaffetermos. Men när de väl är ute finns inte tid för fika. Båten är snabb och kräver fullt fokus.
Vad är er supertalang?
– Vi är snabba. Jag hoppas det här ska gå bra. Vi har inte seglat så mycket tillsammans, säger Klara Gaskel-Brown.
Blir det seger idag?
– Ja!, säger Hanna.
– Ja, det säger vi, säger Klara.
Så drar de ut i hamnen tillsammans med 17 E-jollar, 13 RS Fever och 5 andra 29:er. Och bilden av Danmark i fjärran färgläggs med mängder av gröna och brandgula segel i höstsolen.
Segling är också mat. I kiosken har Sigrid Nilsson, 5 år, och Tor Havgaard, 9 år, bråda dagar. Det är hård åtgång på chokladbollar, läsk och kaffe, men också på korv och hamburgare.Bild: Britt-Mari Olsson
Mike Havgaard som är ordförande i Lerbergets segelsällskap checkar av alla båtar som läggs i vattnet. Han är glad åt söndagens fina väder. Vinden är bra. Det kan bli åka av. I distriktsmästerskapet tävlar åtta olika klasser med omkring 100 seglare från såväl Ystad, som Malmö, Lomma och Vejbystrand.Bild: Britt-Mari Olsson
Bara att ta sig ut ur hamnen kräver flitigt kryssande för seglarna. Emma Berg och Sigrid Blandford hinner böja sig under bommen många gånger, redan innan start.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen