Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Att återta förlorad trygghet blir den stora valfrågan.

Stefan Löfven (S) och hans partiledarkollegor under debatten i SVT.Bild: Jessica Gow
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Statsministern försökte ge lugnande besked. Men det låg också något skrämmande i hans löfte under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
”Vi ska återta tryggheten på gator och torg och på landsbygden också för den delen”, sade Stefan Löfven (S) under sin rättspolitiska duell med moderatledaren Ulf Kristersson.
Jo, han sade "återta". Utan att det höjdes ett ögonbryn. Så mycket av statens löfte om trygghet för medborgarna har uppenbart förlorats. Knappt en dag går utan en skjutning eller sprängning, knappt en vecka utan en dödsskjutning, konstaterade Kristersson i sin tur.
Gängkriminaliteten har nått en systemhotande nivå och alla partier är överens om att mer måste göras. Men de är, som debatten tydliggjorde, oeniga om vad. Och konfliktlinjen löper inte minst mellan S och M.
Löfven framstod i stort som nöjd med det rättspolitiska åtgärdsprogram som redan har satts på spåret. Och det innehåller en hel del som är välkommet i sak. Men som Kristersson påpekade imponerar inte tempot i förverkligandet av förslagen.
"Under ett års tid … så har ni genomfört två av 34 punkter i ert program."
Moderatledaren har rätt i att mer av samma politik sannolikt bara ger mer av samma brottsutveckling. Det krävs nya, kraftfulla grepp och Moderaterna sneglar med intresse mot Danmark. Där dömdes några svenska brottslingar nyligen till många års fängelse med hjälp av den danska lagen om strängare straff vid gängkriminalitet. I Sverige hade de kommit betydligt lindrigare undan.
Med tanke på brottsutvecklingen borde Löfven om inte annat vara öppen för samtal kring den svenska straffskalan. Men istället kom han med märkliga praktiska invändningar som saknade tydlig relevans.
”Nu är det så här att vi har fullt på våra fängelser. De köper våningssängar nu.”
Vad menade egentligen statsministern? Att fängelsestraffen inte kan skärpas eftersom det i så fall inte finns någonstans att göra av alla dömda? Eller att rättssystemet redan idag lyckas få bort tillräckligt många grovt kriminella gatorna?
Enbart i nyhetsskörden från den senaste veckan finns mycket som visar att de rättspolitiskt ansvariga inte kan slå sig till ro. Häromdagen utfördes ännu ett sprängdåd i Helsingborg. Och i Göteborg skadades en ung flicka på lördagskvällen när en sprängladdning totalförstörde entrén till ett bostadshus.
Bombdåd i en omfattning som saknar europeisk motsvarighet, barn som rekryteras som knarkkurirer, kriminella gäng som upprättar vägspärrar, folk som inte vågar vittna i rättegångar och organiserad brottslighet i hjärtat av välfärdssystemet. Listan kan göras lång över skäl att skyndsamt vidta ytterligare rättspolitiska åtgärder.
Naturligtvis räcker det inte att enbart ta hårdare tag. Bakom brottsligheten finns en problematik med djupa sociala rötter som måste mötas med satsningar på alltifrån jobb och integration till insatser som får fler att lyckas skolan.
Som framgick under tv-debatten finns en bred insikt om detta bland riksdagspartierna. Nyamko Sabuni (L) efterlyste till exempel utbyggnad av såväl förskola som kriminalvård och Per Bolund (MP) framhöll vikten av att minska ekonomiska klyftor.
Stundtals framstod avståndet mellan partierna inte som särskilt stort. Likväl talar det mesta för att brottsligheten blir den dominerande frågan inför nästa val.
Coronakrisen har förhoppningsvis passerat sitt mest akuta skede. Och hur många krumbukter det än kan bli i den känsliga frågan om arbetsrätten, så måste en rimlig lösning nås i god tid före nästa val.
Med brottsutvecklingen är läget ett annat. Här räcker det inte mednågon enskild uppgörelse, här finns ingen patentlösning. Det krävs enträget politiskt arbete med fokus på långsiktiga mål och gärna med breda lösningar som ökar uthålligheten. Det finns helt enkelt inget alternativ till att återta tryggheten.
Gå till toppen