Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Evelyn Schreiber: Och efter 180 dagars viruskamp?

Alla tillfrisknar inte snabbt. Vad ska de leva av?Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är ett lurigt virus. Vissa som smittas av covid-19 märker knappt av det, medan andra tvingas kämpa för sina liv. Det kan kännas som en förkylning, men också ge en rad andra, märkliga symptom.
Medan de flesta tillfrisknar inom någon vecka har alla inte samma tur.
Under året har det rapporterats om många coronasmittade som på grund av feber, andningssvårigheter och extrem trötthet inte har kunnat arbeta på flera månader. Försäkringskassan har med andra ord haft gott om tid på sig att svara på frågan: Vad är det som gäller om – eller när – människor som fortfarande har symptom når gränsen för rätten till sjukpenning?
Istället är det passivitet som återigen kännetecknar svenska myndigheters respons under den här krisen.
Ekot uppmärksammar hur hundratals långtidssjuka i covid-19, som ofta saknar ordentlig utredning och diagnos, nu riskerar att utförsäkras. Som om den sviktande hälsan inte vore nog.
I ett inlägg på den nystartade svenska covidföreningens sajt skriver ordförande Åsa Kristoferson Hedlund: ”Det gör något med människan när ens livskamp inte uppmärksammas, när man inte får hjälp.”
På kravet om att förlänga 180-dagarsgränsen för sjukpenning för personer med långtidssymtom på covid-19 svarar Försäkringskassans att tyvärr, sådana undantag är inte möjliga under rådande regelverk.
Det stämmer säkert. Men myndigheten har haft månader på sig att se över och skicka vidare frågan om regelverket, för att undvika just den här situationen.
Det är fortfarande mycket som vi inte vet om coronaviruset, bland annat hur det kommer att påverka människor på lång sikt. Men åtta månader in i den här pandemin borde det stå klart för tjänstemän och politiker att det inte går att luta sig tillbaka och ignorera människors lidande i väntan på alla svaren.
Gå till toppen