Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuffa tider för den lokala handeln

Det är tuffa tider för den lokala handeln i Åstorp som åter tappar en butiksinnehavare. Vid månadsskiftet läggs Vini Mode ner. – Jag har kämpat i många år, men när köpkraften försvinner ser jag inget annat val, säger Anette Johansson, ägare.

Anette Johansson lägger ner Vini Mode den sista oktober. "När köpkraften försvinner ser jag inget annat val." Foto: Diana Larsson
Anette Johansson har drivit klädbutiken Vini Mode sedan 2003 när hon lämnade butiksjobbet på Väla sedan 25 år.
– Jag tycker om den personliga servicen och de första tio åren var det jättetrevligt att driva butik i Åstorp, säger hon.
För tio år sedan började antalet butiker i Åstorps centrum tunnas av. I takt med att verksamheter försvunnit och orken mattats av lades handelsklubben ner för drygt ett år sedan.
– Vi kunde inte ha en förening med endast tre i styrelsen. Efter att klubben försvann har det inte hänt någonting i byn. Ingen av oss som är kvar har haft det engagemang som behövs för att anordna saker. Luften har gått ur oss.
Efter stängning den sista oktober kommer Anette att arbeta vidare som anställd inom samma bransch. Hennes tid som egenföretagare är över.
– Jag stod här i oktober förra året och bestämde mig för att inte stå här ett år till med julpynt och granris när allt fler kunder går över till näthandel och gärna handlar när det är kampanj. När de större kedjorna kör Black Friday så fördärvar de för de små lokala butikerna. Vi kan ju inte gå ut med rea innan jul.
Där och då togs beslutet att hon trots avsikten att hålla ut insåg att hon behövde backa. När Covid-19 lamslog Sverige kändes beslutet ännu mer rätt.
När Anette ser tillbaka på åren med Vini Mode så minns hon alla mannekänger, modevisningar och kunder med glädje.
– Jag saknar det levande centrum som fanns. Kommunens diskussioner om ett levande centrum har inte blivit som de önskat – snarare tvärtom. Jag hoppas däremot att den yngre generationen kan komma in och skapa något nytt som ett led i att åter skapa ett flöde genom centrum.
På Åstorps kommun finns en medvetenhet om situationen för de mindre butikerna. Önskan om en stärkt köpkraft är svår för kommunen att påverka, men de vill skapa ett levande centrum.
– Det finns tankar om hur vi ska få ett levande centrum, men det finns inget konkretiserat, säger Susann Cardell, näringslivsutvecklare.
Just nu pågår en ombyggnad av stationsområdet där en ny gång- och cykelväg längs Köpmansgatan tillsammans med nya sittplatser, bättre parkeringsmöjligheter och mer grönska är tänkt att skapa en mer attraktiv miljö i centrum.
Handeln upplever en svår tid eftersom folks köpmönster ändrats. En tuff verklighet som kräver ett rejält omtag.
– Det är en tråkig utveckling och vi behöver ha ett annat tänk kring centrumutveckling än vad vi haft hittills, säger Susann Cardell och fortsätter:
– Fastighetsägarna kämpar febrilt med att få in nya aktörer i de tomma lokalerna. Alla vill vi ha ett levande centrum och det ena behöver inte utesluta det andra.
Gå till toppen