Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Callinaz skapar nya vägar till dansbandsfansen

Plötsligt tog allt slut. Corona har vänt upp och ner på tillvaron för Klippanbaserade dansbandet Callinaz. Att hålla bandet levande under krisen har tvingat Callinaz att ta sig an nya roller och prova saker de aldrig testat förut.

Allt började med ett punkband under tonåren. Carolina Skaarup Lagerborg var bara 19 år då hon köpte bussen som kom att bli bandets andra hem. Därefter satte hon ihop dansbandet Callinaz som firar tioårsjubileum i år.Bild: Niklas Gustavsson
Carolina Skaarup Lagerborg häller mjölk i kaffet och blickar ut över innergården i centrala Klippan. Från en hektisk vardag som frontfigur för Callinaz till en betydligt stillsammare hemmatillvaro – året har bjudit på tvära kast för dansbandet med rötter i Klippan.
Coronakrisen har utmanat Callinaz på flera sätt, inte minst på det personliga planet. Bandet tillhör de orkestrar i Sverige som arbetar heltid med att spela för en dansande publik. Ett vanligt år gör de drygt 130 framträdanden.
Den 8 mars var senaste gången som Carolina Skaarup Lagerborg stod på scen inför en dansande publik.
– Sista helgen hade vi fullbokade spelningar men på söndagen tog allt slut. Det var så snopet, plötsligt hade vi inte en enda spelning kvar. Vi får vår energi från publiken men nu hade vi bara varandra, säger hon.
Carolina Skaarup Lagerborg har redan tio års erfarenhet från dansbandsbranschen. 2010 spelade bandet för första gången på Granbacken i Löberöd.Bild: Niklas Gustavsson
Nu står landets dansbanor och folkparker tomma. Callinaz lever på en kultur som går ut på att dansa tätt tillsammans. I en tid då vi ska undvika fysisk närhet ställer det helt nya krav på branschen.
– Nu har vi mer tid, men vi kan inte luta oss tillbaka. Vi har satt upp regler för att hålla igång, för att inte tappa fart. Det handlar om viljan att synas och att finnas med.
När bandet inte haft en spelning på en månad tvingades de ta ett nytt grepp. Istället för att titta ut över dansgolvet fick Callinaz istället vända blicken mot kameran då de gjorde sin första livestreamade konsert på Norrehus i Klippan.
Carolina Skaarup Lagerborg är uppväxt i Klippan. Att hon skulle syssla med musik fanns det ingen tvekan om. "Har jag väl bestämt mig går jag all in, inga undantag eller ursäkter".Bild: Niklas Gustavsson
– Vi insåg att vi måste göra något nu. Det här har gett oss en chans att lära känna varandra på ett helt nytt sätt och våga göra saker vi aldrig testat förut.
Bandet har spelat in egna versioner av P1:s sommarprat, bjudit varandra på middag enligt konceptet Halv åtta hos mig och bryggt egen öl. Allt för att underhålla följarna via sociala medier.
Hur håller ni kontakten med fansen?
– Vi har en personlig relation med våra fans, många av dem träffar vi flera gånger i veckan. Vi skickar sms till varandra, det blir en väldigt nära relation. Många av dem har vi bra kontakt med även om vi inte träffar dem på samma sätt som förut.
Callinaz har spelat blues i en bandmedlems etta i Kvidinge och svarat på fansens live-kommentarer under tiden.
– Det har blivit naturligt att hitta nya vinklar på saker för att mötas på nya sätt, att tänka utanför boxen. Sociala medier har varit vår livlina.
Samtidigt har förslagen om att spela på mindre tillställningar strömmat in.
– Antingen backar vi tjugo år i tiden och spelar för låga gager eller för inga pengar alls eller så står vi på oss. Vi har tackat nej till allt som har med dans att göra. Vi tänker inte tugga på gaget och framförallt inte utsätta oss eller någon annan för onödiga risker eller bidra till smittspridning.
Det statliga kulturstödet har gjort att bandet överlevt ekonomiskt och kunnat fortsätta fokusera på musiken. Även fansen har bidragit med gåvor. En konsert med 45 personer i publiken och ett biljettpris som blivit tre gånger så dyrt. Så har förutsättningarna sett ut under året.
Vad tror du om framtiden?
– Det kommer inte se likadant ut som förr i branschen. På gott och ont. Vi tror att dansen kommer dra igång så smått nästa år även om det blir svårt med de största tillställningarna. Arrangörerna tvingas att tänka på ett nytt sätt, kanske blir det fler konserter istället.
Fakta

Carolina Skaarup Lagerborg

Gör: Sångerska i dansbandet Callinaz.

Ålder: 30 år.

Bor: Klippan och Stenungsund.

Familj: Pojkvän. Fyra syskon, föräldrar och en massa syskonbarn. ”Jag är yngst i syskonskaran, en sladdis”.

Intressen: Styrketräning och crossfit. Friluftsliv, fiske och vandring.

Musik: "Jag lyssnar extremt blandat, gammal country, blues och dansband. Samtidigt lyssnar jag på hits från idag".

Motto: En bra balans i livet, en balans mellan mitt jobb och mitt privatliv.

Favoritställe i Klippan: "Det är mitt gym, Fyshuset. Det är mitt andra hem. När jag inte mådde så bra efter en skilsmässa då tränade jag två gånger per dag. Nu tränar jag på ett sunt sätt".

Gå till toppen