Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon har ett livslångt engagemang för djuren

Ingrid Perssons brorsdotter brukar säga till henne att hon är gammal men själv tänker hon sällan på sin ålder. – Det är inte ofta jag tänker att jag nu fyller 85 år även om jag vet att jag gör det nu, säger hon själv.

Ingrid Persson i klänningen hennes moster sydde till henne inför en internationell konferens 1975.Bild: Ulf Sundberg
Hon är född i Ranarp utanför Förslöv och tillbringade sin ungdom på en gård utanför byn.
Barndomen handlade mycket om djur och deras väl och ve. Sålunda blev hon väldigt ledsen när en av gårdens katter försvann.
– Jag skrev en insändare som redaktören konstigt nog placerade på familjesidan i tidningen, förklarar hon.
Men tur var det för strax därefter hörde en person från djurskyddet av sig och undrade om hon ville vara med. Sedan började ett livslångt engagemang som fortfarande pågår för fullt.
Några år senare engagerade hon sig i unglottorna och även där blev engagemanget långt.
– Mina skolkamrater som då bodde i Ängelholm var engagerade och jag hängde med.
Det slutade med att hon verkade som presslotta i Kristianstad län som Ängelholm då tillhörde under femton år för att sedan fortsätta engagera sig tills unglottorna lades ner 2008.
– Det blev omodernt med att vara unglotta men jag har varit i alla delar av Sverige tack vare lottorna och det är jag glad för.
Rest mycket har hon även gjort för djurens skull.
– Jag var på många konferenser när jag var med i Djurens rätt och Djurens vänner. Då fick alltid Kurt följa med mig så han undrade ofta hur många sammanträden han var tvungen att gå på för att få följa med.
Kurt träffade hon på Hotell Thor i Ängelholm när han bjöd upp till dans 1961. Gifte sig gjorde de däremot inte förrän 1987 och då handlade det mest om att lösa praktiska saker.
Det har blivit resor över hela världen och hon drar sig bland annat till minnes en resa till apartheidens Sydafrika då hon bodde hemma hos en vit familj.
– Det var hemskt. Kvinnan i familjen var väldigt elak mot de svarta och stängde bland annat av elen i deras lilla bostadshus när hon tyckte att de skulle gå och lägga sig på kvällarna. Dessutom var hennes språk hemskt, säger hon med eftertryck och berättar även om den dagen hon fick skjuts till ett köpcentrum med en svart chaufför.
– Då frågade jag chauffören om han ville följa med och ta en kopp kaffe. Han brast i gråt och berättade att ingen någonsin frågat honom om det innan jag gjorde det.
Totalt 53 länder har hon sett och klänningen hon bär för dagen påminner henne om en konferens i Amsterdam:
– Min moster sydde den till mig när jag skulle åka dit 1975.
I Sverige har hon förutom djurskyddet engagerat sig i de ensamma flyktingbarnen.
– Om du visste så många resor jag har gjort till de olika förvaren för att hjälpa mina pojkar som jag var god man till, säger hon och berättar om att hon och Kurt en gång varje år samlade dem hemma för att bjuda på middag.
– Det var alltid han som lagade maten och jag vet inte hur många kalkonfiléer han stekt under åren. Jag var nämligen portad i köket medan han levde, men det blev många filéer.
Under åren med internationellt arbete för djurskyddet fastnade hon ofta för en sak om deltagarna.
– Det var väldigt många gamla veteraner från andra världskriget som var med under 70-talet. Jag har alltid undrat om deras djurengagemang kom sig av vad de gjorde under kriget och om de sökte bot och bättring genom att ta hand om djuren.
Själv har hon gjort allt hon kan för dem.

Ingrid Persson

Gör: Djurskyddare och före detta unglotta.
Bor: I Helsingborg.
Familj: Två brorsbarn.
Aktuell: Fyller 85 år den 14 oktober.
Gå till toppen