Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Varför avvecklas Karlsgården?

Det kommunala demensboendet Karlsgården stängs i januari. De boende flyttas till det privata vårdföretaget Attendos boende Errarps ängar.
Att kommunen väljer att avveckla ett välfungerande demensboende med endast 25 år på nacken är något vi i personalen på Karlsgården ställer oss starkt frågande till.
I en insändare ställer sig personal på Karlsgården frågande till varför kommunen lägger ner demensboendet.Bild: Britt-Mari Olsson
Anledningen till avvecklingen är enligt kommunen att boendet inte går att drivas rationellt då det anses vara för litet. Med tanke på att boendet fungerar utmärkt utifrån de behov vår boendegrupp har blir det tydligt att rationellt i det här fallet inte handlar om att bedriva kvalitativ vård utifrån de behov som finns.
Karlsgården är nämligen det enda boende i kommunen som är specifikt utformat för personer med demenssjukdom. Boendet har exempelvis endast 20 platser, inga långa korridorer, endast ett våningsplan samt är omgiven av en trädgård som är anpassad efter våra boendes behov.
Vi i personalen har dessutom genomgått en omfattande utbildning för att bli Silviacertifierade och har därmed värdefull kompetens kring demenssjukdomar.
När boendet upphör splittras denna personalgrupp och allt arbete vi har lagt ner tillsammans för att göra Karlsgården en så bra plats som möjligt för äldre med demenssjukdom går förgäves.
Kommunen tar sig rätten att flytta en mycket utsatt grupp från deras hem och trygghet till en främmande plats. Kommunen gör dessutom detta med vetskapen om att dessa människor inte har någonting att säga till om.
Till råga på allt går de ut med informationen så sent att det blir svårt för både anhöriga och oss i personalen att hinna påverka beslutet och föra de boendes talan.
Avvecklingen av Karlsgården måste dessutom ses som en del i en större process, där kommunen i samband med en modernisering av äldreboendena upphandlar platser med privata aktörer. Det vi ser är inte endast en modernisering av kommunens särskilda boenden utan en omfattande privatisering.
De som bor på Åsbytorp och Karlsgården kommer att flyttas till Attendos Erraps ängar och de som bor på Kungshaga till Sommarsol i Vejbystand, som drivs av det privata vårdföretaget Humana AB. I Åsbytorp och Kungshagas fall kommer boendena finnas kvar efter renovering.
Att privatisera äldreomsorgen kan man ha olika åsikter om, men det minsta man kan förvänta sig är väl att innan man genomför dessa omfattande privatiseringar i alla fall kommunicerar med oss som berörs.
Personal på Karlsgårdens demensboende i Ängelholm
Gå till toppen