Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att köpa en flygplats – läs alla artiklar om kommunernas stora affär

När Peab bestämde sig för att lägga ner Ängelholms flygplats hade bolaget länge försökt få stöd av kommunerna. Men de var svårflörtade – tills allt ställdes på sin spets. HD har granskat flygplatsköpet, tittat närmare på politikernas argument och frågat stora företag: Behöver ni flygplatsen? Läs alla våra artiklar här.

Del 1.

När pandemin slog till gick flygplatsen i Ängelholm ner för räkning. Men krisen började långt tidigare och Peab sökte en långsiktig lösning under ett par år. I det arbetet deltog såväl lokala toppolitiker som kommunala topptjänstemän. Så här gick det till.
Läs också Krisen för flygplatsen ingen överraskning

Del 2.

Hålls inte flygplatsen i Ängelholm igång riskeras arbetstillfällen, företag och skatteinkomster. Det hävdar politikerna och lutar sig mot en fem år gammal konsultrapport. En rapport med många oklarheter, enligt expertis HD talat med.
Läs också Expert sågar rapporten politikerna lutar sig mot i flygplatsaffären

Del 3.

Landets 25 kommunägda flygplatser går med förlust. Och hälften av dem går också back samhällsekonomiskt. I en rapport från Timbro pekar man ut en skånsk flygplats som landets mest olönsamma.
Läs också Rapport från Timbro: Alla kommunala flygplatser är en förlustaffär

Del 4.

För flera företag i nordvästra Skåne är den lokala flygplatsen mycket viktig. För en del helt avgörande. Trots det räknar de flesta med minskat flygande de kommande åren, visar HD:s enkät. Och det finns företagare som hellre skulle se att flygplatsen läggs ner.
Läs också Starka förespråkare – men inget enat näringsliv bakom flygplatsen

Del 5.

Politikerna som köper flygplatsen i Ängelholm tror att flyget snart är klimatneutralt. Det tror inte Jonas Åkerman, som är en av landets ledande transportforskare. Här förklarar han varför.
Läs också Forskaren om flygplatsaffären: På miljöområdet är det helt övervägande nackdelar

Del 6.

Kommunerna är överens om att driva flygplatsen i Ängelholm i minst tio år. Men krisar det kan man välja att stänga den redan nästa år. Avtalet med fastighetsägaren Peab möjliggör att lämna i förtid.
Läs också Kommunerna kan lämna flygplatsen redan nästa år
Gå till toppen