Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Explosionsrisken över vid storbranden i Hörby – avspärrningarna hävda

En storbrand rasade under torsdagen på brandstationen i Hörby. På grund av explosionsrisk utrymdes ett stort område runt stationen. Ett VMA-larm utfärdades också.

Vid 15-tiden var läget åter under kontroll – och varningen till allmänheten återkallades.

Brandstationen i Hörby brinner fortfarande under torsdagens förmiddag. På grund av explosionsrisken uppmanas alla privatpersoner att lämna området.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Brandstationen i Hörby började brinna vid klockan 03 på torsdagen.

Vid 10.30-tiden förvärrades läget: på grund av explosionsrisken gick myndigheterna ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och uppmanade alla i Hörby att hålla sig långt borta från den brinnande brandstationen.

– Det är risk för att gasflaskor i byggnaden påverkas av branden och risk att de kan explodera, sa Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Det rörde sig om gasflaskor med syrgas, som används av rökdykare. Risken för att gasflaskorna skulle explodera var så pass stor att all räddningspersonal fick lämna området och avbryta släckningsinsatsen.

Strax före klockan 11 slog ett svart rökmoln upp från byggnaden.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Annons

När brandmännen tvingades backa blossade branden upp igen. Strax innan klockan elva slog ett stort, svart rökmoln ut från den brinnande brandstationen.

Avspärrningarna utökades och stora delar av industriområdet där brandstationen ligger fick utrymmas. Alla människor uppmanades att lämna riskområdet och att respektera polisens avspärrningar på 300 meter runt brandstationen.

Strax efter klockan 15 drogs VMA-larmet tillbaka.

– Branden har liksom gått förbi flaskorna. Temperaturerna går ner och detta gör att vi har kunnat minska riskavståndet och faran för allmänheten är över, säger Gustaf Sandell.

Bild: Johan Nilsson/TT

Det var en brandman från Hörby som larmade klockan kvart över tre i morse om att det brann för fullt på brandstationen.

– Redan då var det kraftig rökutveckling från byggnaden. När personal började komma fram till platsen konstaterade de att det hade brunnit igenom taket, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Branden började i vagnhallen, där brandbilarna står parkerade. Men personalen lyckades få ut och rädda de flesta av fordonen. Ett mindre fordon – en personbil – blev kvar inne i lokalen.

Nu måste räddningstjänsten i Hörby hitta en lämplig lokal där man kan förvara brandbilar.

– Just nu har vi en beredskapslösning i området. Händer det någon mer olycka har vi resurser att skicka. Men jag vet inte hur man kommer göra i natt till exempel, var man kommer att ställa in fordonen, säger Gustaf Sandell.

Annons

Styrkor från bland annat Höör, Hörby, Eslöv och Lund har hjälptes åt under natten och morgonen för att bekämpa branden.

Annons

Det måste vara speciellt att släcka en brand på sin egen arbetsplats?

– Absolut. Det är ingen trevlig upplevelse, säger Gustaf Sandell.

Räddningstjänsten använde grävmaskiner för att gräva en brandgata och separera kontorsdelen av brandstationen.

Inga människor har skadats vid branden.

HD och Sydsvenskans Bengt Arvidson var på plats utanför avspärrningarna:

– Det är många personer här som är irriterade och försöker förhandla med polisen om att komma in till sina firmor. Brandstationen ligger i ett företagsområde intill E22:an och polisen har slagit en järnring runt ett stort område, flera kvarter från brandstationen. De säger att det beror på explosionsrisken – man vet inte vad som finns inne på stationen, sa Bengt Arvidson.

Hetsiga diskussioner uppstod när företagare och anställda hindrades av polis från att köra in till sina arbetsplatser.

Bild: Bengt Arvidson

Hörbys kommunledning satt i krismöte under förmiddagen, där bland annat kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) och tf kommundirektör Inger Nyqvist försökte skapa sig en bild av vad som har hänt och hur kommunen ska kunna sköta räddningstjänsten framöver.

Under eftermiddagen kommer kommunledningen att hålla en pressträff om branden.

– Det är för tidigt att kommentera det här. Det är en pågående händelse, säger kommunikatören Mattias Präntare på Hörby kommun.

Annons

• Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till 71234@sydsvenskan.se eller till tipsa@hd.se.

Hörbys gamla veteranbrandbil klarade sig undan lågorna.

Bild: Bengt Arvidson

Bild: Johan Nilsson/TT

Bild: Bengt Arvidson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy