Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsbilder ställs ut: ”Här finns allt från missbrukarkvartar till Pålsjöbaden i kvällsljus”

En ny utställning på Dunkers lyfter fram olika bilder och berättelser från Helsingborg. Med bilder tagna av både proffsfotografer och amatörer.

Kvinnan på bilden heter Michelina och hennes historia finns att läsa på utställningen Hbg stories - bilden av Helsingborg.Bild: Anette Berggren
Hbg stories känner nog många helsingborgare till som ett tjockt magasin som då och då dyker upp med nya nummer och finns att hämta på ett antal platser runt om i staden.
I magasinet finns en rad berättelser från olika helsingborgare, gamla som unga, fattiga och rika. Berättelserna är alltid åtföljda av många bilder.
– I första numret hade vi med fotografernas favoritbilder från Helsingborg. Det blev coolt och fint, vilket gjorde också att vi började fundera på om man kunde göra något mer av detta, säger David Lindman, innehållsansvarig för Hbg stories.
Fotografen Lisa Wikstrand har fångat Cassius en blåsig dag på stranden.Bild: Lisa Wikstrand
Svaret på den frågan blev en fotoutställning som nu öppnar i en ny utställningslokal på entréplan i Dunkers kulturhus.
En jury valde ut 25 bilder med åtföljande texter. Bilderna är tagna av både professionella fotografer och vanliga helsingborgare.
– Det är egentligen jättespretigt. Men det är precis så vi vill ha det. Helsingborg är en fantastisk stad, men det finns också skevheter. Vi vill visa hela skalan. Här finns allt från missbrukarkvartar till Pålsjöbaden i kvällsljus, säger David Lindman.
Välkände fotografen Kristoffer Granath medverkar på utställningen med en vardagsbild från stödboendet Carnot.Bild: Kristoffer Granath
– Jag tycker att det här speglar Helsingborg. Varje person har sin uppfattning om vad staden är för dem. Via bilderna och berättelserna bjuds man in till platser där man inte varit tidigare, säger Anna-Carin Norén, utställningsproducent på Dunkers.
Berit Karlsson, boende på Drottninghög, är en av bilderna på utställningen.Bild: Martin Sörbo
David Lindman hoppas att utställningen ska fungera som ”en generator” för tankar kring Helsingborg och vad som kan göras framöver.
– Här finns ingenting som ska säljas eller skönmålas. Bilderna och berättelserna visar bara att man kan se saker och ting ur olika perspektiv, tillägger han.
Utställningen Hbg stories - bilden av Helsingborg öppnar den 15 oktober och visas till och med 15 november.
I samma lokal öppnas den 15 oktober även utställningen Carbon ruins, som belyser fossileran.
Anna-Carin Norén, David Lindman och Rita Winde öppnar dörren till den nya utställningen Hbg stories - bilden av Helsingborg.Bild: Stefan Lindqvist
Pålsjöbaden ur drönarperspektiv.Bild: Zlatan Softic
Gå till toppen