Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Nu får skånska hushåll nya covidregler – men fler smittspårare behövs

Från och med onsdagen omfattas skånska hushåll av FHM:s nya rekommendationer för smittspårning inom familjer. Med 328 nya fall på tre dagar har spridningen av covid-19 tagit fart i Skåne. Regionen behöver fler smittspårare för att klara den ökade arbetsbördan, säger biträdande smittskyddsläkare Birgitta Holmgren.

Text

Hushållskontakter till en smittad får nya regler.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

I början av oktober gick Folkhälsomyndigheten ut med skärpta riktlinjer för så kallad familjespårning. När en person testats positivt för covid-19 ska alla ”hushållskontakter”, inte bara den smittade, få förhållningsregler (se faktarutan).

Region Skåne hade ingen möjlighet att införa direktiven omedelbart då bland annat rutiner för dokumentation liksom mängder med informationsmaterial behövde uppdateras. Från och med onsdagen, efter intensiva förberedelser, kunde reglerna dock träda i kraft, men bristen på smittspårare oroar.

– Vi kommer definitivt att behöva utbilda fler sjuksköterskor till smittspårare nu när verksamheten ska skalas upp, säger Birgitta Holmgren.

Så här går smittspårningen till.

Annons

1. Provresultatet kommer.

Alla positiva provresultat anmäls genast till smittskyddet. Resultaten från självtesterna går dessutom direkt till den centrala smittspårningsenheten vid Region Skåne.

Annons

– Smittspårare ringer upp personerna, ställer ett antal frågor och får exempelvis reda på om det bor fler i hushållet, säger Birgitta Holmgren.

Som hushållskontakt räknas enligt Folkhälsomyndigheten alla som den smittade delat boende med någon gång under den smittsamma fasen, det vill säga från ett dygn före symtomen till minst två dygn efter tillfrisknandet.

2. Smittan ska spåras.

Smittspåraren frågar dels vilka personen kan ha smittat, dels var den smittade själv kan ha blivit smittad.

Det finna ett drygt trettiotal smittspårare i Skåne. De är sjuksköterskor, har specialutbildning och i regel stor erfarenhet av detta, säger Birgitta Holmgren.

– Ett tiotal är i tjänst åt gången. Nu måste vi utbilda fler.

Birgitta Holmgren är biträdande smittskyddsläkare.

Bild: Region Skåne

3. Regler delas ut.

– Under samtalet informerar smittspåraren om sjukdomen och meddelar vilka regler som nu gäller, säger Birgitta Holmgren.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska förhållningsreglerna ges av behandlande läkare. Vem är det när man har fått sitt provresultat via sms?

– En läkare på centrala smittspårningsenheten står bakom förhållningsreglerna. Så smittspårarna ger förhållningsreglerna på delegation av en behandlande läkare.

4. Alla i hushållet omfattas inte.

– Förhållningsreglerna gäller de vuxna och de som går i gymnasiet, säger Birgitta Holmgren.

Annons

Annons

Barnen ska fortsätta gå till förskolan och grundskolan, eftersom de inte är smittsamma i samma grad.

– Om det visar sig att hushållskontakten har haft covid-19 de senaste sex månaderna undantas den personen också. Liksom ifall man har ett godkänt antikroppstest som visar att man haft sjukdomen.

Barn omfattas inte av de nya förhållningsreglerna.

Bild: Heiko Junge

5. Några behöver intyg.

Den som är frisk men inte kan arbeta på grund av restriktionerna har rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan. Men för detta krävs läkarintyg.

– En läkare är kopplad till centrala smittspårningsenheten och hjälper de hushållskontakter som behöver intyg, säger Birgitta Holmgren.

6. Alla ska testa sig.

– Smittspåraren frågar om de andra i hushållet har symtom. De som har det ska testa sig så fort det går. Har de inga symtom är det provtagning fem dagar efter att den som har covid blev provtagen, säger Birgitta Holmgren.

Alla i det smittdrabbade hushållet ska testa sig.

Bild: Region Skåne

7. Smittskyddet letar efter mönster.

– All information om tänkbara smittvägar förmedlar smittspåraren till oss på smittskyddet, säger Birgitta Holmgren.

– Vi kan ju se på vilka orter de positiva finns, och med hjälp av uppgifterna kan vi försöka identifiera kluster där smitta sprids. Det är en ständig utmaning att hitta dem men en grundläggande del i smittspårningsarbetet.

Annons

Vilka kluster har ni hittat?

Annons

– På arbetsplatser har det förekommit, det är inte helt ovanligt. Ofta är det kopplat till en annan social verksamhet utanför och sedan har man tagit det med sig till skolan eller arbetsplatsen.

Hur är utvecklingen i Skåne just nu?

– Det har stuckit iväg lite de senaste dagarna. Vi får se vart det tar vägen, säger biträdande smittskyddsläkaren.

– Så det är viktigt att alla fortsätter följa de allmänna råden.

Fakta

Detta gäller för den som bor med en smittad

Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan

Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man träffar andra.

Inte åka med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.

Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.

Vara noga med att tvätta händerna ofta och använda handsprit.

Undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.

Berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

Källa: Region Skåne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan