Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

600 kilo kokain stoppat på väg till Helsingborg – värt över en miljard

En last med 600 kilo kokain har under hösten stoppats på väg till Helsingborg. Tullen inledde en hemlig spaningsoperation i hamnen för att övervaka vem som skulle ta emot knarket, som är värt över en miljard kronor.
Men planerna att hitta mottagarna av rekordpartiet sprack.

För några veckor sedan bedrev tullen spaning i Helsingborgs hamn för att följa en last med 600 kilo kokain. Ett av de största narkotikaärenden i Sverige någonsin.Bild: Björn Lilja
Händelserna utspelade sig för några veckor sedan. Då kom en container med frukt från Sydamerika till en hamn i Nederländerna. Containern skulle omlastas och gå vidare till Helsingborg. Men i lasten upptäcktes 600 kilo kokain, enligt HD och Sydsvenskans uppgifter.
Svensk tull fick information om vad som hänt. Narkotikan byttes ut. Lasten gick sedan vidare och tullen inledde en spaningsoperation i Helsingborgs hamn för att kunna avslöja mottagarna.
– Jag kan bekräfta att det gjorts ett mycket stort beslag av kokain i en container med destination Helsingborg. Vi var informerade och har haft god samverkan med motparter i Nederländerna. Det handlar om över ett halvt ton, säger Erik Friberg, chef för tullkriminalen i södra Sverige.
Men det gick inte som tullen planerat. Man kunde inte knyta några mottagare till narkotikan.
Spaningsoperationen fick avbrytas och i nuläget har det inte gjorts några gripanden.
– Vi har faktiskt ingen misstänkt i ärendet heller, säger Erik Friberg och fortsätter:
– Det finns en risk att organisationen bakom smugglingen fått kännedom om att någonting hänt med containern på väg mot Sverige som gjort att man backat.
Erik Friberg, chefen för tullkriminalen i Skåne.Bild: Björn Lilja
Att ett parti kokain har en viss hamn som slutdestination är inte en garanti för att det varit avsett att komma dit. Ibland plockas narkotikan ut på vägen av smugglarna, exempelvis vid omlastning.
Men enligt Erik Friberg var sättet som kokainet lastats i containern i det här fallet sådant att man är övertygade om att det skulle hela vägen till Helsingborg.
– Det var packat på ett sådant sätt att det måste finnas mottagare i Sverige som måste agera. Det tog upp så mycket plats att de som importerat den legala lasten i containern definitivt hade upptäckt det när man öppnade, säger han.
Kokainet var högkoncentrerat. Det innebär att det var värt en bra bit över en miljard kronor i gatuledet. Det handlar om ett av de absolut största narkotikaärendena hittills med koppling till Sverige.
Även i grossistledet handlar det om stora värden. Kokainimportörerna hade kunnat räkna med en intäkt på 150 miljoner kronor för partiet.
– Några är så klart väldigt bekymrade nu. Narkotikans första destination och grossistled var Sverige. Om det sedan skulle distribueras vidare även till andra länder, det vet vi inte, säger Erik Friberg.
2007 gjordes det största beslaget någonsin av kokain i Sverige. Då hittades ett drygt ton i en container i Frihamnen i Göteborg. Men, det partiet skulle vidare till Polen.
Sedan dess har Tullverket inte offentliggjort något beslag av kokain som motsvarar det som nu gjorts.
– Vi har gjort stora beslag av kokain. Men det här är det största beslaget av kokain på många år, även om själva narkotikan inte kom till Sverige. Det här är inget Tullverket kan räkna hem i vår statistik, säger Erik Friberg.
I artikelserien Kokainkusten avslöjade HD och Sydsvenskan 2018 att en mängd stora kokainlaster stoppats i containrar på väg mot Helsingborgs hamn. Men partierna har aldrig varit i närheten av så stora som 600 kilo.
2009 greps och dömdes två hamnarbetare i Helsingborg för att de tagit emot 100 kilo kokain som kom i en last med broccoli. HD och Sydsvenskan kunde 2019 också berätta att polis och tull länge sett kopplingar mellan hamnanställda och lokala nätverk som tros vara specialister på smuggling av just kokain.
Läs också Kokainkusten – läs HD:s tidigare granskning om knarket i containrarna här
Läs också Hemligheten i lasten
Gå till toppen