Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skådespelerskan Rhonda Fleming död

Rhonda Fleming, känd från bland annat för flera amerikanska klassiska kriminalfilmer, har avlidit skriver Hollywood Reporter .

Rhonda Fleming.Bild: Wally Fong
En då 23-årig Rhonda Fleming fick sin första större roll i Alfred Hitchcocks ”Trollbunden” från 1945, där hon spelar en av patienterna på det mentalsjukhus där Ingrid Bergmans rollfigur är läkare.
Genombrottet kom i Jacques Tourneurs stilbildande film noir ”Skuggor ur det förflutna” tre år senare. Hon spelade där mot Robert Mitchum och Kirk Douglas i den första av flera hårdkokta filmer som hon senare dök upp i, bland annat ”En mördare går lös” mot Joseph Cotten och Fritz Langs ”Det femte offret”.
– Jag älskade att spela de rollerna. Det var stygga kvinnor och jag var en sådan snäll flicka, sade Fleming, som egentligen hette Marilyn Louis, i en intervju 2012.
De svartvita filmerna stod i kontrast med de färgglada musikaler och västerns hon samtidigt medverkade i, som ”En yankee vid kung Arthurs hov” och ”Sheriffen i Dodge City”.
När filmkarriären ebbade ut engagerade sig Fleming i kampen för bättre sjukvård för kvinnor och delfinansierade bland annat en gynekologisk klinik i Los Angeles.
Rhonda Fleming blev 97 år.
Gå till toppen