Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skatt har lett till halverad försäljning av plastpåsar

Det har snart gått ett halvår sedan skatten på plastbärkassar infördes. Något som fått försäljningen av plastpåsar att sjunka. På Ica Torghallen rör det sig om en halvering.

Det var EU-krav som låg bakom att en skatteuppgörelse mellan regeringen och C och L nåddes. Den 1 maj i år infördes så en skatt på tre kronor på plastbärkassar. Syftet: Att minska på nedskräpningen och spridningen av mikroplaster i natur och hav.
Henrik Andersson på Ica Torghallen.Bild: Arkivfoto: Martin Wingren
Drygt fem månader senare har man konstaterat att försäljningen av plastpåsar gått ner rejält, åtminstone i detaljhandeln.
Pär Bygdeson som är vd på Livsmedelshandlarna, rapporterar om en minskning med mellan 80 och 90 procent hos sina medlemmar.
– Så på det sättet har skatten fått effekt, säger han.
Hos Ica Torghallen har antalet sålda plastpåsar gått ned från runt 2 500 i veckan till runt 1 300. Samtidigt har försäljningen av pappkassar fördubblats.
– Kunderna använder även tygkassar och återanvända plastpåsar som de köpt tidigare, säger Henrik Andersson som driver butiken.
Hos handlarna som tidningen pratat med på olika orter råder det delade meningar. Ofta blir det ett bottenbetyg till skatten. Henrik Andersson menar att han är neutral till skatten men även ser fördelar med den.
– Om syftet var att minska användningen av påsar så är det ju en lyckad skatt. Man har fått konsumenten till nya vanor och det är väl bra om man som konsument kan göra en liten skillnad, säger han och berättar att kunder fortfarande är förvånade över att priset på plastpåsar höjts:
– De reagerar när de tittar på kvittot. Samtidigt har det blivit brist på avfallspåsar, när dessa används till soporna istället för plastpåsarna, fortsätter handlaren.
Detta är en bild som bekräftas av vd:n på Livsmedelshandlarna, som tycker att skatten är ett fiasko.
– Det blir fel på flera sätt, säger han och förklarar att många kunder ställt om till att i stället köpa obeskattade plastpåsar på rulle eller papperspåsar.
Thomas Lindhqvist, forskare på internationella miljöinstitutet på Lunds universitet, tycker inte heller att den aktuella skatten verkar slå helt rätt.
– Plastbärkassen är inte den stora plastboven, tycker Lundaforskaren som menar att förekomsten av slängda plastbärkassar inte alls är ett så stort problem i Sverige som i vissa andra länder.
Däremot upplever han att plast mer och mer "smygs in" i fler och fler produkter som tillverkas i dag. Ett exempel är plastkulor som används till krämer, förklarar han.
– Jag har inte tittat på hur det skulle gå till praktiskt, men rent intuitivt borde man fundera på en mer omfattande skatt på plast, säger Thomas Lindhqvist som även vill se hårdare krav på att samtliga plastförpackningar ska återvinnas på ett bra sätt.
Per Bolund som är ett av två språkrör för Miljöpartiet försvarar satsningen och delar inte alls Pär Bygdesons bild av att skatten hittills skulle vara ett fiasko.
– Vi har minskat användningen av plastpåsar väldigt kraftigt och det var också syftet med skatten, så det är positivt. Det visar att folk är beredda att ändra sina vanor och hitta andra sätt att ta hem sina varor på, säger finansmarknads- och bostadsministern.
Han säger också att skulle det vara så att fler tunnare plastpåsar på rulle har börjat säljas så innehåller dessa ändå mindre plast än de numera beskattade plastbärkassarna.
Fler insatser kan också vara på gång. Till exempel har finansdepartementet tagit fram ett förslag om skatt på engångsplastartiklar, ett förslag som är ute på remiss i detta nu.
– Det handlar just om att få konsumenter att välja andra produkter, säger han.
Gå till toppen