Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexej Manvelov hoppas på ”Top dog 2”

Om det blir en fortsättning på den hyllade tv-serien ”Top dog” ställer Alexej Manvelov gärna upp. – Absolut. Det finns saker som jag verkligen vill undersöka med den här karaktären, säger han till TT.

Jens Lapidus tillsammans med Aleksej Manvelov, som spelar den manliga huvudrollen i "Top dog". Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Rollfiguren han pratar om är Teddy, som har suttit i fängelse i tio år och som nu kommer ut, fast besluten om att inte dras in i brottslighet igen. Han vill leva ett hederligt liv och bli ett föredöme för sin yngre bror, som rör sig i kriminella kretsar.
– Filmer som ”Carlito's way” har varit en inspiration. Teddy vill verkligen inte hålla på med det här längre, men omständigheterna gör att det blir svårt, säger Manvelov när han och regissören Molly Hartleb gör en Zoom-intervju med TT från tv-festivalen i Cannes.
”Top dog” bygger på tre böcker av Jens Lapidus, ”VIP-rummet”, ”Sthlm delete” och ”Top dog”. Till serien har man tagit ingredienser från alla tre böckerna för att berätta om Teddy och om Emelie, en ung advokat som vill jobba sig upp till att bli delägare i en glassig advokatbyrå. Hon spelas av Josefin Asplund. Molly Hartleb konstaterar att det var en stor uppgift för manusförfattarna att få ner alla tre böckerna till en tv-serie.
– Det är många olika linjer, det är många olika karaktärer. Jens var inblandad en del och har varit väldigt generös och supportat oss, han gav fria händer när det gällde manuset. Karaktärerna finns där, men plotten är lite omgjord, säger hon.
Tonen i berättelsen blir allt mörkare efter hand.
– Det handlar om två personer på varsin resa. Han vill ut, hon vill upp. Vi ville inte knyta en rosett på slutet. Vi ville att man skulle känna att man får ett avslut, säger Molly Hartleb.
Alexej Manvelov uppskattade utmaningen med att spela Teddy.
– Personen Teddy, att få gestalta hans resa genom den hänsynslösa karaktär han är, det är sällan man får möjlighet att spela en sådan karaktär. Kampen inom honom är väldigt intressant, att ta tag i psykologin bakom är intressant för en skådespelare.
”Top dog” är berättad i ett lugnt och eftertänksamt tempo. Det finns blodiga våldsscener, men de är inte många.
– Min ingång i serien var att jag var förtjust i de här karaktärerna. De här separata världarna som på något sätt smälter samman. Alla korsar varandra på något sätt, konstaterar Molly Hartleb.
– Jag älskar thrillers, och jag ville skapa en osäker känsla. Jon Ekstrands musik lyfter detta oerhört.
Ekstrand vann för övrigt priset för bästa musik när festivalens priser delades ut i onsdags. Och musiken lär ha kommit fram extra väl när seriens två första avsnitt visades i världens bästa biograf, Lumiere, i festivalpalatset.
– Det var verkligen fantastiskt att få visa serien där. Det är kul att tv-serier nu får kliva in i de här finrummen som tidigare varit reserverade för filmen, säger Molly Hartleb.
Nu ska hon jobba vidare med att utveckla ett par långfilmsprojekt. Och Manvelov ska jobba utomlands.
– Jag har fått en roll i en amerikansk serie som ska filmas ute i Europa under perioden januari till juli. Fast jag får inte säga någonting om den ännu.
Fakta

Molly Hartleb och Alexej Manvelov

Namn: Molly Hartleb.

Ålder: 43 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Regissör, författare.

Tidigare filmer/tv-serier: "Lögnens pris", "Oskyldigt dömd", "Hinsehäxan", "Tjockare än vatten", "Vår tid är nu".

Aktuell med: "Top dog" på C More/TV4.

Namn: Alexej Manvelov.

Ålder: 38 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Bland annat i "Trädgårdsgatan", "Jordskott", "Den döende detektiven", "Sthlm rekviem", "Chernobyl" och "Innan vi dör".

Aktuell: I "Top dog" på C More/TV4.

Gå till toppen