Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vill lyfta fram klimakteriet i ljuset

Hon vet själv hur det är att hamna i klimakteriet. Många lider i det tysta. Nu lyfter Monica Buitenhuis fram ämnet i ljuset och vill att kunskapen sprids – allt för att kvinnorna ska kunna må bättre.

Monica Buitenhuis ser gärna att det skapas ett centrum som tar hand om kvinnor med klimakteriebesvär.Bild: Sven-Erik Svensson
Idag är det ”Internationella klimakteriedagen”. Målet är att dagen ska uppmärksammas och att det ska leda till mer anslag till forskning och medicinskt stöd.
– Det handlar om kvinnohälsa, att utbilda och sprida kunskap. Ämnet måste belysas. Jag vill ge kvinnor hopp. Det finns hjälp att få, säger Monica Buitenhuis, 53, som är stresspedagog och hälsocoach.
Monica Buitenhuis bor i Helsingborg och har ett eget företag med uppdrag att bland annat hjälpa kvinnor att minska på sin stress.
– Det händer så mycket i kroppen som man inte förstår. När man fyllt 40 år är det mycket som förändras med våra hormoner. Den egna livsstilen har en avgörande betydelse för hur man mår. Vi måste vara medvetna och ta eget ansvar. Det är extra viktigt att ta hand om oss själva vad gäller, träning, kost, sömn och återhämtning, säger Monica.
Monica Buitenhuis har egna erfarenheter om hur den allmänna vården inte tog henne på allvar för några år sedan.Bild: Sven-Erik Svensson
I våras gick hon utbildningen ”Certifierad Stark genom klimakteriet”. I samarbete med Friskis & Svettis håller hon nu en egen kurs i fyra delar i Helsingborg. Den innehåller både praktik och teori, inte minst vikten av rätt kost och träning för att må så bra som möjligt.
– Många kvinnor har frågor om klimakteriet. Den här kursen tar upp allt. Jag vill dela med mig av den kunskap jag har om hur man som kvinna kan må så bra som möjligt mitt i livet.
Monica Buitenhuis har egna erfarenheter om hur den allmänna vården inte tog henne på allvar för några år sedan. Själv förstod hon inte att hon hamnat i klimakteriet:
– Jag hade smärta i leder och kropp, blev skickad till röntgen och utredd för reumatism. Jag hade högt blodtryck, ett hjärta som rusade, svårt att sova och var hjärntrött. Och jag hade en daglig trötthet som gjorde att min kropp inte svarade på träning längre. Inte en enda gång fick jag frågan om att jag kanske kunde vara i klimakteriet.
Så Monica Buitenhuis tog saken i egna händer.
– Jag ändrade kosten och införde daglig återhämtning. Och jag började med hormonersättning. Nu känner jag igen mig själv igen.
Monica Buitenhuis har gått utbildningen ”Certifierad Stark genom klimakteriet”.Bild: Sven-Erik Svensson
Monica Buitenhuis berättar att fem procent av svenska kvinnor i åldern 40–45 år hamnar i tidig menopaus (då menstruation upphör och tolv månader därefter) och är underbehandlade.
– Sedan har vi den stora gruppen av kvinnor där menopaus inträder strax efter 50 år då många symtom uppstår. Under denna period är kvinnor dessutom högkänsliga för stress. Läkarvården förväxlar många gånger inträdet i klimakteriet med utmattningssyndrom och kvinnan behandlas med antidepressiva mediciner istället för hormonbehandling, säger Monica.
Just nu görs det en studie, ett forskningsprojekt inom Region Skåne, vars syfte är att undersöka vilka erfarenheter kvinnor i klimakteriet har av hälso- och sjukvården och vad de skulle önska.
– Det borde finnas en handbok om klimakteriet och som kunde delas ut till kvinnor redan i 35-årsåldern vid de årliga besöken hos barnmorskor och gynekologer.
– Drömscenariot är förstås att det skapas ett centrum som tar hand om kvinnor med klimakteriebesvär, att det inte finns någon tvekan var du som kvinna kan vända dig, säger Monica Buitenhuis.
Vill du att vi skriver om dig när du fyller år eller är aktuell av någon annan anledning? Det går också bra att tipsa om en person som är aktuell. Mejla gärna till familj@hd.se
Gå till toppen