Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kokainkusten – läs HD:s tidigare granskning om knarket i containrarna här

På fredagen avslöjade HD att en rekordstor last med kokain var på väg till Helsingborgs hamn. Tullen följde färden, men den omfattande spaningsoperationen misslyckades. Det är inte första gången. För två år sedan granskade HD knarket i containrarna som tullen har svårt att komma åt. Läs hela granskningen Kokainkusten här:

Del 1

Hemligheten i lasten (2 december 2018)

I ett decennium har de skickats till Helsingborgs hamn. Stora laster med kokain dolda bland broccoli, citroner och bananer. Värda hundratals miljoner kronor. Men omfattningen har aldrig blivit känd. I bakgrunden skymtar ett lokalt nätverk, som tros ha blivit specialister på storskalig import av det vita pulvret från Sydamerika.
Läs också Hemligheten i lasten
Del 2

Dokumentet från Ecuador visar kokainets väg till Helsingborg (2 december 2018)

Ett Helsingborgsföretags bananimport har använts av kokainsmugglare. Vid två tillfällen i somras stoppades drogleveranser i företagets containrar i Ecuador. Från landet smugglas stora mängder kokain till Europa.
– Hittills i år har vi beslagtagit 9,7 ton i våra hamnar, säger Mario Cazco vid nationella narkotikapolisen i Ecuador.
Läs också Dokumentet från Ecuador visar kokainets väg mot Helsingborg
Del 3

Helsingborgs hamn: Höjd säkerhet försvårar för smugglarna (3 december 2018)

Stora kokainlaster skickas i containrar med Helsingborgs hamn som destination. Men där är man övertygad om att en höjd säkerhet gjort att narkotikan plockas ut på andra ställen i transportkedjan. Trots att både Tullverket och Europol pekar ut hamnar som särskilt intressanta för smugglarna att verka i.
Läs också Helsingborgs hamn: Höjd säkerhet försvårar för smugglarna
Del 4

Tullen knyter kontakter i Sydamerika för att komma åt knarksmuggling (6 december 2018)

Svenska tullen satsar på tätare samarbete med polis och tull i Sydamerika för att komma åt knarksmugglingen i containertrafiken. Mer information ska ge större chans att pricka rätt.
– Vi ska göra kontroller av rätt containrar. Att bara söka i ett jätteflöde tror jag inte vi vinner så mycket på, säger Lars Kristoffersson, nationell chef för tullens brottsbekämpning.
Läs också Tullen knyter kontakter i Sydamerika för att komma åt knarksmuggling
Del 5

Ny kokaincontainer med destination Helsingborg stoppad (26 december 2018)

Narkotikapolisen i Ecuador har stoppat en ny försändelse med kokain i en banancontainer som hade Helsingborg som slutdestination.
Läs också Ny kokaincontainer med destination Helsingborg stoppad
Del 6

Anställda i hamnen kopplas till smugglingsnätverk (17 mars 2019)

Anställda i Helsingborgs hamn har kopplingar till det lokala nätverk som misstänks ägna sig åt storskalig kokainsmuggling via just hamnen. Det har Tullverket känt till i flera år. Situationen beskrivs som “känslig" eftersom den anses försvåra arbetet mot smuggling.
Läs också Anställda i hamnen kopplas till smugglingsnätverk
Del 7

Polisen: Vi har känt till Hells Angels intresse för hamnen i 20 år (17 mars 2019)

Att ha personer i Helsingborgs hamn och i fruktbranschen i stan är en medveten strategi från smugglingsnätverkens sida. Det är polisens regionala underrättelseenhet övertygad om. Där har man känt till bland annat Hells Angels intresse för hamnen i 20 år.
Gå till toppen