Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marcus Ekdahl: När journalistiken kräver kontroversiella metoder

Cyklade han för långsamt fick han sparken, tackade han nej till ett uppdrag löpte han samma risk och människor han träffat vittnar om en arbetsmiljö med en nästan omänsklig stress och press.
Under en månad har vår reporter Dan Ivarsson arbetat som cykelbud på matleverantören Foodora. Detta utan att företaget har haft en aning om att han var en journalist. Syftet – att granska arbetsvillkoren i en ny bransch som är svår att få inblick i. Idag publicerar vi reportaget från hans tid på företaget.
HD och Sydsvenskans reporter Dan Ivarsson arbetade som cykelbud under en månads tid.Bild: Lars Brundin
Att wallraffa är en journalistisk metod där en reporter bedriver undersökande journalistik, inte sällan under falsk identitet. Den är uppkallad efter den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff som under förklädnad gjort flera uppmärksammade avslöjanden.
Men arbetssättet är äldre än så. Ester Blenda Nordström har kallats Sveriges första undersökande reporter. 1914 tog hon under en månad anställning som piga på en bondgård och skrev om sina erfarenheter i Svenska Dagbladet. Reportageserien blev till boken ”En piga bland pigor”, ett socialreportage som kom att få stort genomslag i den tidens debatt.
Ester Blenda Nordström.Bild: SvD/TT
Blenda och Wallraff har fått många efterföljare. Idag är det inte ovanligt med den här typen av reportage. Men metoden ska användas varsamt.
Dan Ivarsson sökte jobb i sitt eget namn och behövde aldrig ljuga under sin tid på Foodora. Det räckte att han lät bli att tala om en del av sanningen.
Men det var med falska förespeglingar och med ett tydligt uppdrag vi lät honom arbeta som cykelbud.
Det ska man inte ta lätt på. Här finns det en rad etiska och moraliska aspekter att överväga.
Man låtsas vara någon man inte är. Man gör det i avsikt att granska. Detta kan potentiellt komma att skada. I detta fallet ljög vi inte. Men vi var inte ärliga med vårt uppsåt.
I den andra vågskålen ligger möjligheten att skaffa sig insyn i en miljö man annars inte har tillgång till. Att uppleva hur något är och berätta utifrån egna erfarenheter. Ester Blenda Nordström verkade i en tid av stora sociala omvälvningar. Hon ville undersöka varför unga kvinnor flydde pigplatserna för att utvandra till Amerika. I vårt reportage vill vi undersöka och berätta om en arbetsmarknad i förändring och den nya gig-ekonomins förutsättningar.
Flera matkurirer vi pratat med vågar inte träda fram i tidningen. De är rädda för att förlora jobbet. Det var därför vi valde att låta vår reporter börja arbeta som cykelbud. Denna gång ansåg vi att det var enda sättet att ta reda på om deras beskrivning av jobbet verkligen stämde. Nu har du möjlighet att själv bilda dig en uppfattning om resultatet.
Gå till toppen