Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polsk biskop avgår efter ny övergreppsskandal

Protester i Warszawa 2018 där demonstranterna krävde att den katolska kyrkan ska sluta skydda personer som misstänks för sexuella övergrepp.Bild: Alik Keplicz/AP/TT
Biskopen i polska Kalisz avgår efter anklagelser om att ha skyddat en präst som utsatt barn för sexövergrepp. Det meddelar Vatikanens ambassadör i Polen.
Beskedet kommer efter det att Vatikanen inledde en undersökning om biskopen i juni i år. Det beslutet föranleddes i sin tur av en dokumentärfilm som i Polen fått stor spridning på internet.
Där anklagas den i dag 68-årige biskopen för att flera gånger under ett kvarts sekel ha flyttat runt en präst till nya församlingar när denne anklagats för sexuella övergrepp.
I fjol uppgav den katolska kyrkan i Polen att nära 400 präster har begått sexuella övergrepp mot barn under de tre senaste årtiondena.
Gå till toppen