Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skandalsporten kan kastas ut ur OS

Det är nya turer i det skandaltyngda Internationella tyngdlyftningsförbundet ( IWF). Den senaste veckan har förbundet haft tre tillförordnade ordföranden. Och en styrelseledamot har avgått. Internationella olympiska kommittén hotar med att kasta ut sporten från OS.

Tyngdlyftningen riskerar att kastas ut från OS-programmet om inte det internationella förbundet reformeras. Arkivbild.Bild: Mike Groll/AP/TT
Styrelseledamoten Antonio Urso, ordförande i Europeiska tyngdlyftningsförbundet och en av sportens största antikorruptionsförespråkare, avgick strax efter det att IWF valt in britten Mike Irani som tillförordnad ordförande — den tredje på tre dagar.
”Skälet till beslutet är att jag inte längre delar styrelsens politiska linje som jag anser är galen och destruktiv för framtidens tyngdlyftning”, skriver italienaren i ett mejl till alla styrelsemedlemmar, enligt sajten Insidethegames.
Urso utmanade 2017 den sittande ordföranden Tamás Aján om ordförandeposten i IWF, men förlorade. Kanske beroende på röstköp av Aján, som tidigare i år tvingades avgå efter att ha styrt förbundet med järnhand i 44 år. En utredning visade att ungraren köpt röster, dolt 40 positiva dopningsprov och misstänkts för korruption då det saknades täckning för nästan 100 miljoner kronor i IWF.
Amerikanskan Ursula Papandrea utsågs till tillförordnad ordförande med uppgift att städa upp efter Aján. Hon hade stöd hos Internationella olympiska kommittén (IOK) som tidigare i veckan sade att tyngdlyftningen är nära att uteslutas från OS-programmet i Paris 2024 på grund av att reformeringen går för långsamt.
I tisdags avsattes hon för att hon varit för öppen och ärlig mot IOK.
– Jag har alltid varit mycket ärlig mot IOK om IWF:s intentioner och agerande, sade hon till Insidethegames.
Hon berättade att hennes eget förbund förhindrat reformer, stoppat oberoende specialister och ljugit om avsikterna.
– Jag har hört några av dem säga att ”vi behöver bara säga till IOK att vi ska införa reformer, utan att verkligen göra det”, sade Papandrea.
När Papandrea avsattes tog viceordföranden Intarat Yodbangtoey, Thailand, över som tillförordnad ordförande. Det uppstod dock ett ramaskri kring utnämningen och Yodbangtoey tvingades lämna posten redan efter 48 timmar. Thailand har haft många dopningsfall inom tyngdlyftningen och har stoppats från deltagande i OS nästa år. Yodbangtoey har också i utredningen kring Aján setts som nära lierad till den förre ordföranden och anklagas i rapporten för att vara den som utförde röstköpen åt Aján.
Just nu styrs det internationella tyngdlyftningsförbundet av britten Mike Irani. Sju av 18 styrelsemedlemmar kommer från nationer som är bannlysta från Tokyo-OS nästa år eller har fått sin kvot av aktiva nedskuren på grund av dopning.
Vad som nu händer är oklart. Iranis eget förbund, det brittiska, sade häromdagen att man ville att hela IWF:s styrelse borde avgå. Ett tiotal medlemsnationer har sagt att man vill tidigarelägga ordförandevalet, planerat att genomföras på kongressen i mars, till i december för att rädda sportens olympiska framtid. Andra, med USA i spetsen, vill att IOK tar över styrandet av sporten som en väg ut ur krisen.
Gå till toppen