Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Nu gör vi en grön miljardsatsning i Helsingborg.”

Trots framgångar på miljöområdet som ingen annan kommun är i närheten av är vi på intet sätt nöjda. Det skriver företrädare för alliansen i Helsingborg.

För något år sedan fick stadsbiblioteket solceller på taket. Nu avsätter Allians för Helsingborg 140 miljoner kronor som kan gå till energieffektiviseringar och nya satsningar på solceller, skriver artikelförfattarna.Bild: Tom Wall
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Klimatförändringarna och deras effekter är ett av de största och mest påtagliga hoten mot vår planet. Vi tar både hotet och vårt ansvar för konstruktiva åtgärder på största allvar.
Viktiga politiska beslut kring miljö- och klimatfrågor har tagits med bred majoritet i Helsingborgs kommunfullmäktige. Som styrande i staden de senaste mandatperioderna har alliansen varit starkt pådrivande och det går att se goda resultat i form av minskade koldioxidutsläpp. Stan har fått erkännanden – både nationellt och internationellt. Att Helsingborg fem gånger, varav fyra de senaste åren, av tidningen Aktuell Hållbarhet utsetts till Årets miljöbästa kommun är ingen tillfällighet. Redan i början av 1990-talet, när Agenda 21 och arbetet för en hållbar utveckling drogs igång, leddes stadens miljöarbete av de fyra borgerliga partierna.
Med tanke på det sedan decennier långsiktiga och framgångsrika arbetet ter det sig märkligt när Miljöpartiets kommunalråd Marcus Friberg förklarar att han anser att det största kvittot på att MP gjort skillnad i Helsingborg är att staden blivit Sveriges miljöbästa kommun fyra år i rad.
Vi ger gärna MP beröm för det samarbete som förekom mellan alliansen och MP under förra mandatperioden, Blågröna Helsingborg, då alla partier kom med konstruktiva förslag och bidrog till att utveckla stadens miljö- och klimatarbete. Men att MP bara ger sig självt äran för det vi har gjort tillsammans och sådant som gjorts både före och efter partiets tid i stadens styre är magstarkt.
Trots framgångar på miljöområdet som ingen annan kommun är i närheten av är vi på intet sätt nöjda. Ett bevis på det är den gröna miljardsatsning som allians för Helsingborg lägger fram vid dagens kommunfullmäktigesammanträde då stadens investeringsbudget för 2021–2027 ska klubbas.
Vårt förslag innehåller miljö- och klimatinvesteringar på sammanlagt 1,1 miljard kronor. Vi satsar bland annat på:
• Hållbara transporter: 142 miljoner kronor går till nya busslinjer, 78 miljoner till den nya Västkustbanan, 83 miljoner till nya gång- och cykelvägar, samt 125 miljoner till åtgärder som finns i stadens cykel- och trafikplan. Samtidigt avsätts 140 miljoner till klimat- och energiåtgärder i fastigheter som kan gå till energieffektiviseringar och nya satsningar på solceller.
• Att skydda staden mot klimatförändringarnas effekter. Alliansen lägger 115 miljoner kronor på att höja beredskapen för att möta konsekvenserna av till exempel översvämningar och extremt väder.
För att klara våra ambitioner och nå målen i stadens klimat- och energiplan som sträcker sig längre än nationella och internationella mål, växlar vi upp satsningarna för att påskynda omställningen till en mer hållbar stad.
Vi satsar på innovationer, bland annat i form av det nya “tre rör ut-systemet” i Oceanhamnen som separerar diskvatten, toalettvatten och matavfall, och på utvecklingen av elektriska lastbilar i Helsingborgs hamn. Det lokala Parisavtalet, där vi krokar arm med både näringsliv och föreningsliv för att tillsammans synka och boosta klimatarbetet, är en viktig signal som kommer att få stor betydelse. För just detta tilldelades staden nyligen The Sustainable Prize av organisationen Sustainable Tomorrow. Det lokala Parisavtalet kompletteras på ett utmärkt sätt av gräsrotsinitiativet Helsingborgarnas klimatavtal, där stadens invånare kan utmana sig själva och minska sin personliga klimatpåverkan.
Vi har de senaste åren tillfört mer resurser till miljönämnden som därmed kan intensifiera sitt arbete med naturvård och samarbeta i större utsträckning med andra myndigheter.
Våra exempel visar att allians för Helsingborg har höga ambitioner när det gäller att förverkliga en grön politik. För oss handlar det i slutänden inte om att vinna priser utan om att driva en politik som gör skillnad för klimatet.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg
Peter Janson (C), kommunalråd i Helsingborg
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg och ordförande i stadens livskvalitetsberedning
Christian Orsing (M), kommunalråd i Helsingborg
Johan Vesterlund, (C), miljönämndens ordförande i Helsingborg
Gå till toppen