Annons

Annons

kulturFoodora och gig-arbetarna

Andreas Bergh
Får gigekonomin oförtjänt klä skott för andra systemfel i samhället?

Rapport visar att det finns matkurirer som trivs med sitt arbete, skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tidningens reporter Dan Ivarsson wallraffade som cykelbud för Foodora.

Bild: Lars Brundin

Annons

”När man jobbar på restaurang kan man inte sitta och ta det lugnt, men här kan jag välja att ta en paus då och då.” Så säger en av de 34 matkurirer som intervjuas i rapporten ”Varför gigga som matkurir?”, skriven av Linda Weidenstedt (disputerad sociolog), Andrea Geissinger (doktorand i företagsekonomi) och Monia Lougui (teknologie doktor) för näringslivets forskningsinstitut Ratio och presenterad vid ett seminarium för ett par månader sedan. Dan Ivarsson hänvisar i denna tidning till rapporten i sin granskning av hur det är att jobba som matkurir åt Foodora: Påfrestande, farligt och otryggt. Men rapporten säger betydligt mer än så.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy