Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”MP:s dörr är öppen för samtal om fler gröna reformer.”

Alliansen drar ner på de gröna satsningarna samtidigt som den slår sig för bröstet. Det skriver Miljöpartiets grupp i Helsingborgs kommunfullmäktige.

Miljöpartiet vill anlägga fler våtmarker, skriver artikelförfattarna.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De fyra borgerliga partierna i Helsingborg hävdar att de gör stora gröna satsningar i stadens investeringsbudget för 2021–2027 (Aktuella frågor 20/10).
Flera partier och enskilda politiker kan – och bör – ta åt sig äran för att Helsingborg i decennier drivit en framgångsrik grön politik. Utan att förhäva oss vågar vi lyfta fram Miljöpartiet som en viktig kraft i stadens gröna utveckling.
Kommunala investeringsplaner är långsiktiga. I Helsingborg omfattar de cirka sju miljarder kronor under perioden 2021–2027. Många av de investeringar som finns i planen är stora, varar flera år och är någotsom alla partier är överens om, till exempel bygge av nya skolor, idrottshallar och vårdboenden. Därför är också alla de satsningar som alliansen lyfter fram och markerar som gröna inte nya utan har funnits med i investeringsplanen under flera år.
Alliansen tar upp några av de mer omfattande delarna i vad de själva kallar en grön supersatsning, satsningar på Västkustbanan, bussar, cykel och energieffektiviseringar samt på att hantera klimatförändringarnas effekter.
En titt på de siffror alliansen hänvisar till för att jämföra med hur det såg ut i förra årets investeringsbudget visar att samma satsningar och samma punkter återkommer, men nu vill alliansen avsätta mindre pengar, över 50 miljoner mindre, på just de projekt som den nu säger att den ska satsa på.
Alliansen drar alltså ner på de gröna satsningarna samtidigt som den slår sig för bröstet när det gäller miljön och passar på att anklaga Miljöpartiet för att ta åt sig äran för tidigare miljösatsningar i staden.
I vårt förslag till investeringsbudget finns verkliga gröna satsningar. Jämfört med alliansen satsar Miljöpartiet över 150 miljoner kronor mer – och vill bland annat plantera fler träd, anlägga fler våtmarker, sätta upp fler solceller och inrätta fler naturreservat.
Alliansen nämner den förra mandatperiodens framgångsrika och fruktbara samarbete i Blågröna Helsingborg, ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet som styrde kommunen mellan 2014 och 2018. Det var bra år för Helsingborg och specifikt för de gröna frågorna.
Tyvärr har alliansen sedan dess tagit beslut som är dåliga för både miljön och klimatet. Alliansen har drivit igenom ett köp av en förlusttyngd flygplats, som ökar utsläppen, samt velat sälja Öresundskraft - kommunens kanske vassaste och bästa vapen för att nå dess egnaklimatmål - mot helsingborgarnas vilja. Det är beslut som vi i Miljöpartiet inte har ställt oss bakom.
Alliansen har sedan separationen 2018 tagit bort att staden ska vara ledande i miljö- och klimatfrågor som ett av stadens övergripande mål och inriktning. Vi beklagar att de fyra borgerliga partierna inte lika offensivt driver de gröna frågorna.
Men klimatförändringarna pågår nu och det finns inte tid att vänta in bättre tider. Därför är Miljöpartiets gröna dörr öppen för samtal om fler reformer för ett grönare Helsingborg. Vi har haft det förut och vi kan ha det igen. Klimatet kan inte vänta.
Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg
Sofia Kamlund (MP), ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige
Lars Dalesjö (MP), ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige
Lena Östholm-Munkberg (MP), ersättare i Helsingborgs kommunfullmäktige
Rickard Persson (MP) , ersättare i Helsingborgs kommunfullmäktige
Gå till toppen