Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för krogattack och bombdrama i Ängelholm åtalas på nytt

Den 24-årige man som dömdes för att ha spridit skräck i centrala Ängelholm efter att ha kastat in två attrapper av brandbomber genom rutan till krogen 19Hundra, åtalas nu på nytt.

Restaurangen 19Hundra i Ängelholm var fullsatt en oktobernatt 2017 när glassplitter plötsligt flög in genom en ruta. Flera gäster skadades lindrigt.Bild: Sven-Erik Svensson
Drygt tre år har gått sedan stor dramatik utspelade sig i centrala Ängelholm. Efter att ha kastat in vad som verkade vara två brandbomber, men som visade sig vara två flaskor alkoholfritt vin genom rutan till krogen 19Hundra, övermannades en 24-årig man av allmänhet och ordningsvakter.
Efter upptäckten att mannen hade något som såg ut som ett bombbälte runt midjan, spärrades stora delar av centrala Ängelholm av samtidigt som polisens bombgrupp tillkallades. Innan det stod klart att det förmodade bombbältet var ett massagebälte, utgick polisen ifrån att det var frågan om en terrorattack och var redo att skjuta verkanseld mot mannen. 24-åringens agerade hade likheter med terrorattentat som nyligen hade inträffat i Europa.
I mannens telefon hittades drygt 3 300 bilder. De flesta av väpnade konflikter, döda och lemlästade människor, beväpnade IS-krigare, pågående avrättningar, propaganda och budskap från IS samt medierapportering från olika terrordåd i Europa.
Åtta månader före bombdramat kom mannen till Sverige från Syrien via Malaysia. I Ängelholm bodde han tillsammans med en släkting. Efter bombhotet byttes 22-åringens uppehållstillstånd ut mot ett utvisningsbeslut. Han satt sedan i Säpos förvar tills han dömdes till 18 månaders fängelse och tio års utvisning.
24-åringen har avtjänat fängelsestraffet men eftersom utvisningen på grund av det politiska läget i Syrien inte gått att verkställa, lyder mannen under anmälningsplikt. Fem dagar i veckan ska han inställa sig på polisstationen i Ängelholm.
Nu åtalas 24-åringen för att vid fyra tillfällen i år ha brutit mot anmälningsplikten. Han riskerar därmed böter eller fängelse.
Mannen medger några av tillfällen men förnekar andra och skyller bland annat på sjukdom.
Läs också 22-åring åtalas efter bombdramat i Ängelholm – polisen var beredd att skjuta verkanseld
Läs också Fängelse och utvisning för krogattack i Ängelholm
Gå till toppen