Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”För ett levande city behövs bra parkeringsmöjligheter.”

Ett parkeringsgarage i Landborgen med entré vid Nicolai har röstats ner i kommunfullmäktige, men det är fortfarande den bästa långsiktiga lösningen. Det skriver styrelsen för Helsingborgs cityförening.

Kullagatan i Helsingborg. Många av våra besökare kommer från kranskommunerna och alla bor inte så att de på ett enkelt sätt kan resa kollektivt till stan för att uträtta sina ärenden, skriver styrelsen för Helsingborgs cityförening.Bild: xx
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Helsingborgs city och framför allt cityhandel är beroende av att besökarna kan parkera i närheten.
Finns det inga parkeringsmöjligheter drar besökarna vidare till något köpcentrum eller övergår till att shoppa på nätet. Det medför att handeln i city inte överlever. Inte heller lockas nya butiker och andra företag att etablera sig i stans centrala delar om det saknas parkeringsplatser.
Företag som har kontor i city finns där för att vara lättillgängliga för sina kunder, även de lämnar city om det inte finns tillräckligt goda parkeringsmöjligheter.
Det är viktigt att det finns kollektivtrafik. Men alla reser inte kollektivt. Många av Helsingborgs besökare kommer från kranskommuner och alla bor inte så att de på ett enkelt sätt kan resa kollektivt till stan för att uträtta sina ärenden. För att alla ska kunna ta sig till city behöver de lätt kunna hitta en parkeringsplats när de kommer fram.
Helsingborg behöver kunna erbjuda lättillgängliga parkeringar. Men det behöver ske på ett sådant sätt att trafiken minimeras.
Ett parkeringsgarage i Landborgen med entré vid Nicolai har röstats ner i kommunfullmäktige, men det är fortfarande den bästa långsiktiga lösningen. Trafiken till city minskar samtidigt som besökaren får en effektiv och lättillgänglig parkeringsmöjlighet. Alla – restauranger, butiker, hotell, tandläkare och många fler – får på så sätt möjlighet att överleva.
Goda parkeringsmöjligheter är en nyckel för att Helsingborg ska kunna behålla en levande stadskärna.
Helsingborgs city är också något som lockar långväga besökare. Helsingborg är en fantastisk turiststad. Politikerna bör låta den förbli det genom att erbjuda ett sjudande och attraktivt city där besökaren vill strosa, shoppa, bo och äta. Det gäller att inte skapa ett city som sakta dör, utan en stad som lockar nya verksamheter och därmed besökare.
Stadens politiker behöver se över parkeringsmöjligheterna i hela city. Parkeringsplatserna i stadens centrala delar har de senaste åren successivt minskat.
Nya Södergallerian erbjuder parkering, men det räcker inte för att möta det behov som finns.
En kortsiktig och kostnadseffektiv lösning skulle kunna vara att använda sig av modullösningar för parkeringshus som är enkla att bygga och även plocka bort när behovet förändras, till exempel vid kvarteret Glasbruket.
Hur kan vi i Cityföreningen tillsammans med Fastighetsägarna City, politiker och tjänstemän i Helsingborgs stad hitta en lösning kring parkering för att behålla ett levande city? Ett city där människors favoritbutiker och favoritrestauranger får fortsätta leva, ett city som gör att besökare vill komma till Helsingborg.
Styrelsen för Helsingborgs cityförening
Louise Axelsson (ordförande), Carl Hoff
Martin Persson (vice ordförande), Chocolatte
Anna Eklund
Tommy Rosberg, Henses
Ann Rönnberg, Filmstaden
Mats Boson, Valvet House of Business
Mohammed Chahrour, Chahrour Consulting
Jesper Liljegren, Bara Vara-gruppen
Marie-Louise Berghult, ML Consulting
Nils Jungbeck, Blommor by Nils
Olla Arakji, Apoteket
Per Svanberg, ICA Kvantum
Gå till toppen