Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Skäms, ni som hänsynslöst och likgiltigt sprider smitta till andra

Ser ni det som ett ingrepp i er personliga frihet att inte få umgås, festa och sprida smitta? Är det något i myndigheternas ofta upprepade restriktioner och råd som ni missat? undrar Brita Gerhardt.Bild: Yvonne Åsell/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Coronasmittan ökar igen i så gott som hela landet. Vems är felet?
Skäms, ni som struntar i att vara försiktiga, ni som hänsynslöst sprider smitta omkring er! Vare sig ni vet att ni är smittade eller inte. Och alla ni unga som inte orkar bry er utan låter er smittas för att ni tror att ni inte blir så sjuka. Ni som av ren likgiltighet utsätter andra för risken att bli svårt sjuka och kanske dö. Ni som belastar vården och utmanar dess utarbetade personal inför nya prövningar. Ni som hindrar andra sjuka från att bli behandlade och opererade när covidpatienter lägger beslag på fler och fler vårdplatser – igen!
Ni är inte bara hänsynslösa utan direkt korkade! Är er unga ålder (19–49) en ursäkt för bristen på förstånd och empati? Är det så väldigt synd om just er för att ni har tråkigt och går miste om ett häftigt nöjesliv? Ser ni det som ett ingrepp i er personliga frihet att inte få umgås, festa och sprida smitta? Är det något i myndigheternas ofta upprepade restriktioner och råd som ni missat? Eller inte fattat? Har reglerna varit svårbegripliga? Har de använt för svåra ord?
Många 70-plussare har också missförstått. Eller valt att övertolka Folkhälsomyndighetens råd om särskild försiktighet som om det varit fråga om ett absolut förbud mot att gå ut, gå och handla, träffa folk, oavsett avstånd med mera. Många har därför isolerat sig, helt i onödan, i total karantän, tyckt synd om sig själva, lidit svårt av ensamheten, krävt medlidande, blivit sjukligt deprimerade på kuppen.
Men exakt samma råd och restriktioner om avstånd, hygien och undvikande av nära fysisk kontakt med andra människor i folksamlingar, affärer, restauranger och kollektivtrafik har hela tiden gällt alla, både 70-plussare och yngre. Och gäller fortfarande. De allra flesta har vant sig vid rutinerna och respekterar dem.
Den så kallade lättnaden som nu gläder många 70-plussare betyder i själva verket bara att de ska fortsätta med att rätta sig efter dessa rekommendationer. Man har hela tiden fått umgås på två meters avstånd, i synnerhet utomhus, och det ska man fortsätta med. Ögonkontakt och blickar, vänliga leenden, kroppsspråk, gester, livliga samtal med mera, kan vara väl så givande två meter ifrån. De ska alltså inte tolka det som om de plötsligt fått en ny frihet att börja gå ut och trängas eller umgås nära, krama, klappa och pussa sina kära, delta i jippon, släktkalas och resor. I så fall bidrar de till ny smittspridning i sin ömtåliga åldersgrupp.
Beträffande de nya lättnaderna för evenemang: En enda ynka meter mellan folk i arenor, på konserter och teatrar, är ju löjligt lite. Om man rör på sig, vänder eller lutar sig mot varandra, pratar, skrålar, skrattar, tjoar, hostar så andas man på varandra – och riskerar därmed att sprida droppsmitta, om man bär på smitta, vilket alltid är ovisst. Bara om man sitter stilla och tyst och vänd rakt fram kan kanske en meter räcka. Munskydd betyder inte att man kan strunta i avståndet.
Brita Gerhardt
Gå till toppen