Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Extremt högt tryck på provtagningen för covid-19 i Skåne – smittade får vänta flera dagar

I ljuset av den ökade smittspridningen vill fler testa sig för covid-19. Nu jobbar Region Skåne hårt för att utöka provtagningen.

– Just nu är det ett extremt högt tryck på testerna, säger Louise Ercolino vid Region Skånes presstjänst.

Text

I Region Skåne beställs självtestet för covid-19 på 1177.se med e-legitimation och hämtas och lämnas på utvalda apotek och speciella självtest-centrum.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

I Skåne kan man hämta ut ett provtagnings-kit för misstänkt covidsmitta på ett femtiotal apotek, genom att boka tid via 1177. Men just nu är det är svårt att få tag på ett test.

På runt hälften av apoteken går det inte att boka tid för att hämta ett covidtest förrän i mitten av nästa vecka.

Utöver apoteken finns också nio provtagningsplatser runt om i Skåne där man kan sitta kvar i bilen och få provet genom rutan. Även här är det svårt att få tag på ett test de kommande dagarna.

Annons

Annons

Störst är bristen i Malmö. Här går det inte att testa sig för covid-19 förrän tidigast på onsdag.

– Det är högt tryck på testerna nu. Ett väldigt tryck, säger Louise Ercolino, vid pressjouren på Region Skåne.

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftig i Skåne den senaste tiden. I början av veckan infördes lokala restriktioner i Skåne för att vända kurvorna neråt.

Region Skåne gör ingen officiell lägesuppdatering av smittsprindningen på helgen, men på regionrådet Carl Johan Sonessons (M) facebooksida gick det att följa utvecklingen av antalet covidpatienter inlagda på sjukhus. Mellan fredagen och lördagen ökade antalet inlagda patienter från 66 till 71. På söndagen vid lunchtid var siffran nere på 68 inlagda covid-patienter, men då hade en patient dött.

På Region Skåne följer man utvecklingen noga. Just nu arbetar man stenhårt med att öka provtagningskapaciteten, uppger Louise Ercolino.

– Vi har åtgärder på gång och vi jobbar hela tiden med att följa upp och se vad vi kan göra.

Vad det rör sig om för åtgärder kan dock inte Region Skåne gå ut med på söndagen.

Förutom att titta på hur provtagningskapaciteten kan utökas har också Region Skåne växlat upp arbetet med att smittspåra. Enligt regiondirektör Alf Jönsson hade man på tisdagen nära ett hundratal medarbetare som arbetar hel- eller deltid med att smittspåra. Han uppgav då också att man håller på att utbilda 20 nya smittspårare – samt att man kommande vecka siktar på att utöka den siffran med ytterligare 20–30 nya smittspårare.

Annons

I grunden är det positivt att så många skåningar nu hörsammar råden och testar sig om de har symptom, poängterar Louise Ercolino.

– Det är jättepositivt att människor tar de här råden på allvar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan