Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Österbo på utflykt bland djur och maskiner

Besöksförbuden på landets äldreboenden har inneburit att många äldre isolerats från omvärlden. Behovet att komma ut och få nya intryck har varit stort och när förbudet släpptes blev det möjligt för avdelning E2 på Österbo i Perstorp att åka på utflykt.
– Våra gamla har suttit inne länge och nu behöver de komma ut och aktiveras, säger Marie Karlsson, Österbo.

När synen inte fungerar så tar de andra sinnena vid. Att klappa djuren och känna gårdens olika dofter väckte minnen hos Erik Olsson.Bild: Diana Larsson
Kommunens minibuss rullar in på gårdsplanen och efter lite fixande och trixande är alla gamla på plats i sina rullstolar. Det är en gråmulen dag, men med extra filtar om benen är de gamla redo att möta Dalshults gård.
– Vi har funderat en hel del på vad vi kan göra för bland annat Erik som är blind och hör dåligt. Han har haft både kor och traktorer och det visade sig att både Svea och Birgitta också haft djur. Min kollega Jessica Laitila kontaktade Dalshults gård som gärna tog emot oss, säger Marie Karlsson.
Malin Pagård och hennes sambo Johan Andreasson höll en kort presentation innan de öppnade dörren till stallet och rullstolarna vant manövrerades över trösklar och genom portar.
Malin Pagård visar kor och kalvar och lyfter upp kattungarna till de gamla.
– Självklart svarade vi ja när vi fick frågan. Jag jobbar själv med gamla och hade önskat att mer sådant här görs för våra äldre. Det är många minnen som kommer att väckas till liv i dag.
Erik Olsson klappar både kor, kalvar och katter, liksom Birgitta Rönnberg, Svea Johansson och Kristin Wasserman.
De berättar om att de hade kor när de var barn och på frågan hur många kor de hade uttrycker Birgitta att de hade många - fyra stycken.
– Det var mor och far som mjölkade.
På den tiden var fyra kor mycket. På Dalshults gård möter vårdtagarna 120 mjölkkor. Frågan ställs om hur mjölkningen går till och Johan och Malin visar mjölkanordningen. Att mjölka förhand är sedan länge ett uteslutet alternativ, men Marie Karlsson visar prov på mod när hon med hjälp av Johans far Staffan Andreasson testar att mjölka. Ett initiativ som får de gamla att dra på smilbanden.
Det pratas konamn, färger på kor samtidigt som kalvarna nyfiket biter tag i filtar och luktar på händerna som snart ska klappa dem. Kattungarna kelas, jamar och sprider värme.
– Vi hade en uppskattad huskatt på avdelningen tills för några år sedan och sen har vi inte fått skaffa någon ny, säger Marie Karlsson.
Rundturen leder från stallet ut till hästhagen där gårdens minsta ponny tas ut för att bli klappad, därefter är det de stora maskinerna som diskuteras. För Eriks del startas den gamla Boxern upp för att motorljudet ska väcka nostalgi.
När rundturen lider mot sitt slut ger Birgitta Rönnberg, som varit lite skeptisk till en början, besöket högsta betyg och klappar sina händer.
– Det är helt fantastiskt, det här kommer de att leva på länge. Man ser hur det lyser i ögonen och deras kroppsspråk. Om vi tar den här damen, och så klappar hon Birgitta mjukt på axeln, så är det helst soffan på förmiddagarna, men nu är hon pigg och alert. Det behövs nya intryck, säger Pernilla Asterman och får medhåll av kollegan Lasse Karlsson.
Personalen på Österbo efterlyser en minibuss med ramp, något det visat sig att kommunen saknar. De önskar också en parcykel så att de kan cykla ut på byn med sina vårdtagare. Torgny Lindau, kommunalråd informeras om önskemålen och säger att han ska ta dem vidare.
– Det är absolut en sak vi kan titta på. Budgeten inför nästa år är redan beredd, men jag ska ställa frågan till teknik- och servicechefen och sedan får vi se om vi kan hitta pengar till det, säger han.
Gå till toppen