Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Fortsätt att anmäla brott

I våras uppmanade polisen i Perstorp allmänheten att börja anmäla brott som skett. Anmälningsbenägenheten är fortfarande låg, men har blivit bättre, summerar Alexandra Norén, kommunpolis.
– Vi har sett en liten ökning och fler kommer in under receptionens öppettider för att tipsa och prata.

Alexandra Norén, kommunpolis förstår Perstorpsbornas frustration över missbrukarnas tillhåll utanför Ica. Kommunens nya ordningsstadgar träder i kraft den 1 november och innebär att polisen får befogenhet att beslagta missbrukarnas alkohol.Bild: Diana Larsson
Perstorpsborna upplever att det inte är lönt att anmäla och att polisen inte kommer när de ringer. Polisen önskar själv mer polisnärvaro, men med ett arbetsområde som sträcker sig över fem kommuner så blir det en fråga om prioritering. Anmälan om brott är viktigt för att statistik ska kunna föras och ge möjligheten till mer insatser.
– I den bästa av världar skulle vi varit fler poliser för att få en kontinuitet i vårt arbete, säger Alexandra Norén.
I Perstorp har den senaste tidens diskussioner handlat om missnöjet med missbrukares skrålande, urinerande och tafsande utanför Ica. Anmälningar lyser med sin frånvaro, men påringningarna har varit desto fler.
– Fyllorna finns i alla våra kommunkärnor, men just i Perstorp upplevs det som ett stort problem. Vi har gjort tillsyner och skickar radiobilen när vi har möjlighet, men inte i den omfattningen som önskas.
Alexandra Norén förstår att invånarna är frustrerade, men polisen kan inte göra mer än att avlägsna den som uppfattas som störande från platsen. En insats som inte hanterar själva missbruksproblematiken, något som kommunen möter upp med att koppla in socialtjänsten.
Grannar, butiksinnehavare och politiker är frustrerade över missbrukarnas tillhåll. Problemen startade sedan området gjorts vid för att öka trivseln i centrum. I somras eskalerade situationen.
– Från politikens sida har vi ändrat ordningsstadgarna. Förändringen har tagit tid eftersom ärendet varit ute på en lång remissrunda med syfte att minimera risken för överklagan, säger Torgny Lindau, kommunalråd.
Från den 1 november är det förbjudet att dricka alkohol på ytorna kring Ica.
– Vi ger verktygen och sedan är det en polisiär sak att vidmakthålla stadgarna.
Kommunpolis Alexandra Norén gläds över att de genom de nya ordningsstadgarna har möjlighet att beslagta alkohol, något de inte kan göra i dags läge.
Gå till toppen