Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rejäl besöksboom trots pandemi

Trots alla restriktioner upplevde såväl Sofiero som Fredriksdal en rejäl besöksboom under säsongen. Något som skapar viss förvåning.

Oron för få besökare var hög vid säsongsstarten men den lade sig ganska snabbt, förklarar Anna Schibli på Sofiero.Bild: Tina Dalemo
Solstolar och lästa böcker, picknickfiltar med mysfika över generationsgränserna, fotbollar som yr fram mellan grässtråna och frisbees som skär genom luften.
Anna Schibli på Sofiero tyckte sig se att årets besökare på anläggningen använde parken på ett lite nytt sätt i år.
– Man har använt den mer som ett andra vardagsrum, menar den tillförordnade verksamhetschefen.
En stor anledning är pandemin, menar hon. Att trots rekommendationer om att hålla avstånd och tvätta sig ofta ändå kunna vara utomhus tillsammans har gjort att Sofiero upplevde en riktig boom sett till antalet besökande under säsongen.
Ungefär 12 000 fler besök noterades under sommarhalvåret jämfört med samma period ifjol. Detta trots att de stora evenemangen som brukar locka stora besöksskaror, som Den stora trädgårdsfesten, Sofiero Classic och midsommarfirandet, fick ställas in. Inte heller konserterna har kunnat arrangeras, men dessa omfattas inte av besökssiffrorna.
– Vi brukar också ha många internationella besökare, i år har vi haft väldigt få från utlandet, menar hon.
– Så 2020 har blivit en riktig succé rent besöksmässigt för oss, fortsätter hon och nämner att många barnfamiljer hittat till Sofiero.
Även på Fredriksdal har man upplevt en ökning i antalet besök. Ungefär 3 000 fler besökte anläggningen under säsongen mot 2019.
– Vi har märkt av att vi har fått en hel del nya besökare som aldrig har varit här innan eller som inte har varit här på länge. Det har verkligen gått över förväntan, proklamerar Cecilia Wånge, avdelningschef på Fredriksdal.
Inte heller på Fredriksdal har man kunnat genomföra några av de stora arrangemangen, även om Mikaeli marknad gjordes om till ett event över en hel månad.
På båda anläggningarna drar man slutsatsen att hemestern varit avgörande för besöksresultatet.
– Hemestertrenden har varit så stark och det har gjort besöksmålen utomhus väldigt attraktiva, konstaterar Anna Schibli.
Fakta

Antal besökare

Under säsongen 9 april - 20 september i år besökte 140 000 personer Sofiero. Det kan jämföras med 128 000 besökare under samma period ifjol. Under juli månad i år besöktes anläggningen av 40 000 personer. En dubblering jämfört med juli 2019 då 21 000 besökande noterades.

Fredriksdal upplevde 94 000 besök under perioden april-september i år. Det är nästan 3 000 fler besök än under samma period under 2019. Även här sticker juli månad ut; 11 000 fler besök blev det då jämfört med juli 2019.

Källa: Helsingborgs stad

Gå till toppen