Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Trump lyckas fortfarande få världen att rysa.

Donald Trump.Bild: Evan Vucci
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
President Trump höll sitt löfte. Under hela mandatperioden har han systematiskt underblåst misstroendet mot demokratiska institutioner och processer i USA, för forskning och fakta, för medier. Han har spridit lögner och kallat valet riggat. På frågan om han tänker acceptera en förlust har han på rent diktatormanér sagt att det inte kommer att bli någon.
Mycket riktigt inväntade han inte ens valresultatet innan han på valnatten utropade sig själv till segrare – trots att miljontals röster ännu inte var räknade. Och fortsatte under dagen med att twittra om fejk medan resultatet från delstater som gick till Biden tickade in.
USA är ett land som på goda grunder stoltserar med sin liberala demokrati, en av de äldsta i världen. Men det är en demokrati som redan när den franske sociologen Alexis de Tocqueville 1835 framhöll den som en förebild för Europa hade sina fläckar.
Under en lång tid var rätten att rösta ett privilegium för vita män, land- eller fastighetsägare. Efter att slaveriet avskaffades 1865 antogs det femtonde tillägget i konstitutionen som utvidgade rösträttigheterna till att omfatta även befriade slavar och minoriteter i USA. Men den rasistiska Jim Crow-eran som följde satte stopp för alla förhoppningar om svartas politiska inflytande. Under 1800- och 1900-talen antogs lagar i många stater vars enda syfte var att blockera röster från minoriteter och svarta amerikaner.
Inte ens landvinningen 1919, när kvinnor fick rösträtt, inkluderade alla amerikaner. I praktiken kvarstod nämligen absurda krav som att den som röstade skulle vara läskunnig. Det hindrade i flera decennier svarta kvinnor från att rösta.
Att hitta kreativa sätt att neka människor rösträtt är vid det här laget djupt rotat, men under presidentvalet 2020 har det republikanska partiet dragit detta till sin spets.
Utöver att partiet satt ”gerrymandering” i system, ritat om valdistrikten för att gynna det egna partiet, har arbetet inför valet gått ut på att hindra och avskräcka så många människor som möjligt från att rösta. På vissa håll är det genom krångliga registreringar, krav på en viss typ av id-handlingar eller genom en begränsning av antalet vallokaler i områden med många demokratiska väljare. På andra håll är det med uppmaningar till våldsförhärligande högerradikala grupper att ”övervaka” vallokalerna.
I Kalifornien har det republikanska partiet avslöjats med att ställa ut falska röstbrevlådor, med avsikt att få människor att slänga bort sina röster. I Florida har partiet spänt sina politiska muskler för att fortsätta vägra dömda fångar – majoriteten svarta – deras rösträttigheter.
Men det som händer i domstolarna runt om i USA just nu är ändå svårslaget. Redan före valet hade republikaner lämnat in fler än 40 stämningsansökningar – alla med syfte att diskvalificera hundratusentals människors röster i räkningen. När Trump höll sitt avslutningstal kvällen före valet uttryckte han med triumf att hans advokater stod redo att kasta sig över nyckelstaterna för att utmana rösträkningen. Och mycket riktigt, redan på ondagsmorgonen rapporterade amerikanska medier att domstolar i den viktiga vågmästarstaten Pennsylvania översköljts av nya stämningsansökningar för att stoppa den pågående räkningen – med många poströster som väntas gynna Biden – och säkra Trumps seger.
Vid denna upplagas pressläggning verkade det ändå möjligt att Joe Biden avgår med segern, oavsett resultatet i Pennsylvania.
Valsystemet i sig behöver dock ses över, så att inte en djungel av regler och undantag kan utnyttjas för att undergräva förtroendet för demokratiska processer.
Den amerikanska demokratin har, trots hög svansföring, aldrig varit perfekt. Men den snabba nedmonteringen under Donald Trump har varit rent smärtsam att bevittna. Det verkar inte längre finnas några moraliska gränser för hur långt en amerikansk politiker är beredd att gå för makten.
Det är ovärdigt.
Gå till toppen