Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Varje röst räknas, Trump.

Donald Trump ansåg att han vunnit långt innan viktiga nyckelstater var färdigräknade.Bild: Evan Vucci
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
President Donald Trump uttalande från Vita huset om att rösträkningen borde stoppas och att han tänker gå till Högsta domstolen för att uppnå detta chockerar. Det står också i bjärt kontrast mot rivalen Joe Bidens konstaterande att valet inte kan vara avgjort förrän alla avlagda röster är räknade.
Som många fruktat trappas nu ordkriget mellan kombattanterna upp. Donald Trump har också, om möjligt, lyckats överträffa sig själv när han i sitt historiska uttalande på fullkomligt falska grunder utropade sig till segrare – långt innan ett tydligt resultat kan skönjas.
”Vi är på gång STORT, men de försöker STJÄLA valet”, twittrade Donald Trump klockan sju på morgonen svensk tid. Vad han avsåg var bland annat att räkningen på flera platser tillfälligt avbrutits för att ge rösträknarna några timmars vila.
Det är inte kandidaterna som bestämmer vem som vunnit, det är rösträkningen i varje delstat som görs efter olika regler från stat till stat, men i en process som måste få ha sin gång.
I Pennsylvanias fall, en av de viktiga nyckelstaterna, kan den processen dra ut på tiden framemot slutet av den här veckan. Eller längre. Att förhandsrösterna i just den viktiga delstaten ska räknas allra sist ökar inte bara på osäkerheten, det passar in i Trumps många antydningar att post- och förhandsröster är antingen fusk eller ogiltiga. En seger för Demokraternas Biden i Pennsylvania är emellertid inte helt självklar. Enligt CNN ligger hela 1,4 miljoner poströster redo att räknas i delstaten – de ska enligt reglerna där räknas sist – men även om Biden anses gynnas av poströsterna, måste han vinna hela 75 procent av dessa för att kunna slå Trump i Pennsylvania.
Donald Trumps strategi att föregripa valresultatet är farligt. Hans självsäkra uttalande att han redan vunnit viktiga nyckelstater – vilket han mycket riktigt kan, men trots allt ännu inte gjort – var en skamlös lögn uttalad av en statschef från sitt officiella residens inför hela befolkningen. Det blåser under splittringen mellan de amerikanska väljarna.
Att den sittande presidenten anser att inte alla röster ska räknas är bortom sans och vett. Det kan få långtgående konsekvenser för det politiska klimatet i landet och för stämningarna i en redan djupt splittrad väljarkår.
Gå till toppen