Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Ny skatt. Underbar och hatad av alla.

Klas Eklund.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Enskilda skattebetalare kan ha svårt att se helheten. Däri ligger förbannelsen när det skissas på en ny skattereform.
"Jag gick in i det här med insikten om att alla kommer att hata mig när förslaget läggs fram", sade ekonomen Klas Eklund i fredagens P1-morgon.
Han har skrivit rapporten Vårt framtida skattesystem från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Den föreslår sänkt skatt på arbetsinkomster, enhetlig moms, ny fastighetsbeskattning, effektivare miljöskatter och rakare kapitalbeskattning. Trots att värnskatten slopats beskattas arbete fortfarande högt i Sverige, påpekar Eklund. Nuvarande lapptäcke av särregler och undantag får dessutom märkliga följder.
Det må vara sin sak att tandkräm beskattas hårdare än godis och kartor lindrigare än jordglobar. Men hur rimligt är det till exempel att ha lägre skatt på högt belånade villor än på hyresrätter?
Eklunds förslag lovar på det hela taget högre sysselsättning, lägre skuldsättning och större ekonomisk frihet för de flesta. Det kan låta underbart, men varje enskild grupp som får högre skatt lär skrika högt i protest.
Likväl finns det hopp om en välbehövlig reform i en inte alltför avlägsen framtid. För det kan trots allt vara enklare att se den stora bilden än att överblicka nuvarande skattesystem.
Gå till toppen