Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Det är dags för digitala brev från Region Skåne. Det nuvarande läget är lätt absurt.”

I år beräknas Region Skånes portokostnader för fysiska brev uppgå till 21,3 miljoner kronor.. Fundera gärna på vad de istället kunde ha gått till. Det skriver Annette Linander och Niels Paarup-Petersen, Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De digitala brevlådorna

Bild: Eskil Fagerström

Annons

Vår partivän fick nyligen sitt knä opererat på Hässleholms sjukhus. Han var översvallande positiv till besöket. Däremot blev han lite fundersam någon vecka efter han hade kommit hem.

Tre brev från Hässleholms sjukhus damp ned i brevlådan. Samma dag. De innehöll alla kort information om bland annat tider för olika återbesök.

Inte underligt att vår vän undrar varför han inte fick välja att få breven från Region Skåne elektroniskt istället, så som han till exempel kan få från en rad olika myndigheter.

Frågan är ytterst relevant. Det är hög tid att Region Skåne börjar erbjuda människor möjlighet att få post från regionen i digital form.

I år beräknas Region Skånes portokostnader för fysiska brev uppgå till 21,3 miljoner kronor. Och då ingår inte kostnader för paket, brevpapper, kuvert och den tid det tar för Region Skånes medarbetare att skriva ut brev, stoppa dem i kuvertet, frankera och så vidare.

Annons

Fundera gärna på vad de 21,3 miljoner kronorna, portopengarna, istället kunde ha gått till. Själva frågar vi oss varför inte Region Skåne hänger med när samhället i övrigt ställer om mer och mer till att erbjuda digitala alternativ.

Annons

Idag är många svenska myndigheter och regioner anslutna till tjänster som har digitala brevlådor. Till exempel använder cirka fyra miljoner svenskar sig av den kostnadsfria tjänsten Kivra och kan på så sätt få digitala brev från 55 myndigheter, 92 kommuner och tio regioner.

Den som bor i Region Gotland, Gävleborg, Halland, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västernorrland, Örebro län eller Östergötland kan med andra ord få brev från regionen digitalt.

De digitala brevlådorna är idag väl så säkra som vanliga brevlådor. Bland annat genom att BankId krävs som legitimation.

Samtidigt som den digitala posten utvecklas har statligt ägda Postnord nyligen påbörjat ett försök med varannandagsutdelning. Sedan den 28 september i år delar Postnord bara ut brev varannan dag, istället för varje vardag som tidigare, i Kävlinge och delar av Lund. I början av 2021 kan det bli aktuellt för hela Malmöregionen och därefter hela Sverige under 2022.

Annons

Postnord är den i särklass dominerande aktören när det gäller postutdelning i Sverige och hade år 2018 en marknadsandel på 77,5 procent av den sammanlagda brevvolymen. Allt enligt Christian Sandström, biträdande professor i digital business vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Att denna i särklass största aktör beslutar sig för att bara dela ut brev varannan dag, innebär en stor försämring för väldigt många skåningar.

Det är dags för digitala brev från Region Skåne. Det nuvarande läget är lätt absurt: människor som behöver ha kontakt med Region Skåne kan inte kan få post därifrån digitalt, samtidigt som de inte längre garanteras möjligheten att få fysisk post varje dag.

Annons

Kanske påpekar någon att alla inte är lika digitalt kunniga och därför vill få sin post hem i brevlådan i ett vanligt kuvert. Vi anser att den valmöjligheten självfallet ska finnas kvar. Hela systemet med digitala brevlådor är uppbyggt på frivillighet och grundar sig på att människor ska göra ett aktivt val. Att man, precis som vår partivän som fick tre fönsterkuvert med var sitt brev från Hässleholms sjukhus samma dag, istället kunde få breven digitalt.

Vi vet att det inte är gratis att skicka digitala brev. Det kräver system och är förenat med avgifter för i detta fall Region Skåne att ansluta sig till ett företag som erbjuder digitala brevlådor.

Annons

Men vi vet också att det finns besparingar att göra, inte bara när det gäller de 21,3 miljoner kronorna i porto som Region Skåne räknar med i år, utan även när det gäller kuvert, brevpapper, transporter och minskad administration för regionens personal. Centerpartiet kommer därför att driva frågan i riksdagen och föreslå att alla invånare ska ha rätt att få välja digital post från landets myndigheter. Vi kommer också föreslå att Region Skåne ska börja erbjuda digital post.

Om Region Skåne skickar den post som ska nå invånare i regionen digitalt får de den snabbare, säkrare och den kommer dessutom fram till rätt person, oavsett var hen befinner sig.

Annette Linander (C), regionråd i Skåne med särskilt ansvar för digitalisering.

Annons

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö och ansvarig för digitaliseringsfrågor.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy