Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Inte "kvinna", inte "svart". Meriterad.

Demokraternas segeryra.Bild: Andrew Harnik
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Javisst, hon är kvinna och hon är svart. Den första kvinnan som lyckats gå hela vägen och väljas till vicepresident.
Men Kamala Harris är framför allt skicklig och målmedveten, och har byggt sin karriär på detta; jurist, åklagare, Kaliforniens motsvarighet till justitieminister, senator. Hon var en av de ljusstarka i Demokraternas på tok för breda startfält, men hoppade av tidigt i brist på starkt opinionsstöd.
"Ni valde hopp, enighet, anständighet, vetenskap och, ja, sanning", sade hon i sitt segertal i helgen.
Stiligt och inte alls översentimentalt. Här liknar hon president Barack Obama. Inte för sin hudfärg, alltså, utan för att kunna leverera ett tal, distinkt och känslosamt.
Kvinna och svart borde inte vara konstigt alls, det är ju trots allt 2020. Men min fördom om många amerikaners fördomar är att det ändå är ett för mycket, en avvikelse för mycket från normen vit man, för att kunna väljas till president. Minns det hårdnackade motståndet mot Obama.
Dessutom är Kamala Harris gift med en jude från Brooklyn:
Doug Emhoff har å ena sidan setts som något att sätta emot Donald Trumps popularitet bland judar, sedan presidenten flyttat ambassaden till Jerusalem och hjälpt Israel att bygga nya relationer till flera arabstater. Å andra sidan är han den första juden som är gift med en amerikansk president eller vicepresident någonsin. Detta i dagens virrvarr av konspirationsteorier – med antisemitismen som allas moder.
Kamala Harris har förutsättningarna att klara jobbet. Om inte så är det inte för att kvinnor inte kan eller svarta inte förmår. Utan för att just hon inte räckte till. Mer omfattande kan hennes ansvar inte vara.
Under tiden får finska kolleger skapa ordvitsar: Kamala är finska för "förskräcklig". Just nu mest i betydelsen förskräckligt bra.
Gå till toppen