Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det som sker i Hörby skickar allvarliga varningssignaler.”

Sverigedemokraterna hotar en grundläggande balans som är avgörande för att fakta och kompetens ska tas till vara på bästa sätt. Det skriver Kristin Johnson, ledamot i Cuf Skåne och vice ordförande för Cuf Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby, under en presskonferens. Skandaler, avhopp och förslag som inskränker människors lika värde har gjort att SD-styrda skånska kommuner har låtit tala om sig, skriver Kristin Johnson.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Sverigedemokraterna blev efter valet 2018 största parti i 11 av 33 skånska kommuner. Två år in i mandatperioden har det varit turbulent i många SD-styren. Skandaler, avhopp och förslag som inskränker människors lika värde har gjort att skånska kommuner har låtit tala om sig i hela landet. Hörby är ett exempel. Där har över 25 tjänstemän slutat sedan Sverigedemokraterna tog över makten och kommunstyrelsen har föreslagit att förbjuda prideflaggan.

Efter valet 2014 hade Sverigedemokraterna inte majoritet i någon av landets kommuner, men efter det senaste valet blev partiet störst i tolv kommuner. Av dem ligger elva i Skåne. Starkast fäste fick partiet i Hörby med 35,3 procent i kommunvalet.

Så fort Sverigedemokraterna tog makten i Hörby började ledande tjänstemän att hoppa av. Totalt har nu 25 tjänstemän slutat. De flesta har köpts ut för kommunens pengar.

Annons

I Hörby har också kommunala tjänstemän anklagat SD-ledningen för att ignorera fakta och kunskapsunderlag, och för att partiets medlemmar hellre drar ideologiskt färgade slutsatser än att lyssna på tjänstemännen.

Annons

Svensk offentlig förvaltning baseras på att tjänstemän ska vara sakkunniga experter och att förtroendevalda, politiker, ska vikta deras problembeskrivning mot väljarnas intressen. Det som sker i Hörby skickar allvarliga varningssignaler, hotar en grundläggande balans som är avgörande för att fakta och kompetens ska tas till vara på bästa sätt.

När det gäller kommuner är det inte lagstadgat, men på riksnivå är det förbjudet för ministrar att lägga sig i myndigheters arbete, det kallas ministerstyre.

Inte bara i Hörby har utvecklingen varit häpnadsväckande. I Bromölla blev Sverigedemokraterna efter valet 2018 största parti och kunde då börja styra kommunen i minoritet. Men i augusti i år meddelade partiet att det inte längre vill göra det. Förklaringen var att partiet hade förlorat hälften av alla omröstningar. I två månader stod Bromölla utan politiskt styre. Det är två månader för mycket.

Sverigedemokraterna visar i kommun efter kommun på bristande ledarskap, och att partiet hellre går på ideologisk magkänsla än att respektera grundläggande principer i svensk politik. Skånska väljare förtjänar bättre än så här.

Annons

SD-ledda kommunstyrelser har presenterat flera oroväckande förslag. Se sent som för ett par veckor sedan föreslog styrelsen i Hörby att prideflaggan inte längre skulle få hissas på kommunala flaggstänger. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) förklarade att prideflaggan inte representerar alla inom kommunen, och därmed inte bör hissas. Andra av partiets medlemmar i Hörby har tidigare jämfört prideflaggan med pedofili och nekrofili.

Annons

Liknande beslut när det gäller prideflaggan har tagits i andra SD-ledda kommuner, till exempel Sölvesborg där ordföranden i kommunstyrelsen Louise Erixson hänvisar till att kommunens flaggning ska ske på ett traditionellt sätt, och att prideflaggan inte ingår i det.

Men Cecilia Bladh in Zito, Louise Erixon och deras partikamrater inom Sverigedemokraterna har all anledning att läsa på när det gäller prideflaggans betydelse. Den är en symbol som står för stolthet, mångfald och ett inkluderande samhälle. Den visar på respekt och tolerans för alla människor och strävan efter mänskliga rättigheter.

Sverigedemokraterna har genom hur partiet styr en rad kommuner visat att det inte bara utgör ett hot mot människors lika värde, utan också ett hot mot demokratins fundament.

Annons

Valet 2022 är inte långt bort. Det är nu dags för oss alla att fundera på vilket Sverige vi vill ha. Oavsett vilken politik man som väljare förordar på nationell nivå, är det minst lika viktigt att komma ihåg vilken påverkan lokalpolitiker har på vardagen, i synnerhet för dem vars rättigheter skjuts undan eller monteras ner.

Kristin Johnson, ledamot i Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, Skåne och vice ordförande för Cuf Helsingborg.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy