Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Alliansen tar ansvar för att utveckla vårdcentralerna i Skåne.”

Öppenhet för nya arbetssätt och samarbeten måste bli det nya normala, skriver alliansens företrädare i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vårdcentralerna ska ha mer omfattande öppettider och god tillgänglighet kvällar och helger, skriver artikelförfattarna.

Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Annons

Det ska vara lätt att få kontakt och tid på alla skånska vårdcentraler, och varje patient ska känna sig lyssnad på och omhändertagen. Under 2021 avsätter vi mer pengar än tidigare till hälso- och sjukvård. Vårdcentralerna får de ekonomiska muskler som behövs för att bota och bidra till människors hälsa och välmående.

Den alliansbudget som klubbades i regionfullmäktige 2-3 november innebär att sjukvården tillförs 39 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan två miljarder, eller 5,2 procent, jämfört med 2020. Den satsning på primärvården, främst vårdcentralerna, som redan inletts får ytterligare 173,3 miljoner kronor. Därmed har primärvården fått 794,3 miljoner kronor av den miljard som alliansen utlovat under denna mandatperiod.

Lika viktigt som att pengar tillförs är att primärvårdens villkor förbättras. Vårdcentralerna och samverkan med kommunerna måste fortsätta utvecklas och utökas. Dessutom behöver vårdcentralerna ha större tillgång till specialiserad vårdpersonal.

Annons

Annons

Vi brukar plädera för att allt mer av invånarnas behov av sjukvård ska tillgodoses i den ”nära vården”. Det betyder framför allt att det ska bli lättare att få tillgång till vård och att patienterna ska få stöd på vårdcentralerna när det gäller hela deras vårdbehov. Det är särskilt betydelsefullt för personer med kroniska sjukdomar och olika vårdinsatser som behöver samordnas.

I Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd fattar vi idag, den 13 november, beslut om nästa års budget och om vilka villkor som ska gälla för samtliga vårdcentraler i Skåne. Här är några av förändringarna:

• Kraven på en fast läkarkontakt ökar, alltså att patienterna får träffa samma läkare varje gång de besöker sin vårdcentral.

• Riktade hälsosamtal införs, det vill säga ett systematiskt förebyggande arbete där samtal med särskilda målgrupper ingår.

• Pengar tillförs för ökad tillgänglighet. Vårdcentralerna ska kunna ta emot patienter hela dagarna, både på plats och digitalt.

• Patienter ska successivt få ökad tillgång till kortvarig kognitiv beteendeterapi, kbt-behandling, på vårdcentralerna.

• Alla patienter med risk för längre sjukskrivning ska erbjudas en kontaktperson vid första besök.

• Vårdcentralerna ska ha mer omfattande öppettider och god tillgänglighet kvällar och helger. Vårdcentraler som tar ansvar för sina patienter så att de inte söker sig till sjukhusens akutmottagningar premieras.

Annons

Annons

• Detaljstyrning i de ersättningsmodeller Region Skåne använder gentemot vårdcentralerna minskar.

Främjandet och utvidgandet av vårdcentralernas roll som invånarnas första val när de behöver vård är av största vikt för oss. God och nära vård är en förutsättning för att möta dagens och – än mer – framtidens behov.

Öppenhet för nya arbetssätt och samarbeten måste bli det nya normala. Vi har dragit i gång många processer för att åstadkomma detta och ser att nyfikenheten och viljan att förändra är stor i den skånska vårdens alla verksamheter.

Alliansen tar ansvar för att utveckla vårdcentralerna i Skåne. Vi vill ge skåningarna en vård som går att lita på och som ligger i framkant när det gäller tillgänglighet och närhet..

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Anna Mannfalk (M), regionråd och första vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Birte Sandberg (C), regionråd och ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Per Einarsson (KD), regionråd och ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy