Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: En president som eldar upp vad han kan på sin väg ut.

Trumpsupporter i Phoenix, Arizona.Bild: Dario Lopez-MIlls
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Vad kallar vi en ledare som vägrar att acceptera resultatet i ett fritt, demokratiskt val? En ledare som vägrar respektera sitt folks vilja och erkänna sig besegrad?
President Donald Trump har tagit USA ut på en osäker, farlig väg. Men det irrationella beteende som världen har bevittnat under de senaste två veckorna torde inte komma som någon större överraskning.
Snarare kan Trumps fyra år i Vita huset sägas kulminera här. Hans systematiska attacker mot demokratiska principer och institutioner, mot fakta och vetenskap, mot medier; hans självcentrering och grandiosa självbild, liksom hans oförmåga att erkänna nederlag.
Amerikanska medier och experter förutspådde före valet att Trump med stor sannolikhet skulle ta chansen, om den gavs, och utropa sig själv som segrare redan innan alla röster var räknade. Om Trump såg ut att förlora var risken stor att han, precis som utlovat, skulle kalla in sina jurister för att driva fruktlösa rättsprocesser i de viktiga nyckelstater där marginalerna var små. Efter att flera gånger ha uttryckt att han enbart kunde förlora valet om det var riggat skulle han troligen vid ett nederlag, i vanlig ordning, kasta sig över Twitter för att sprida diverse befängda konspirationsteorier och piska upp ilska och hat bland sina följare.
Utifrån Trumps karaktär var efterspelet väntat. Frågan var snarast hur hans beteende skulle tas emot inom det republikanska partiet. Hur långt skulle viktiga republikanska ledare vara villiga att gå i sitt stöd för presidenten?
Långt, har det visat sig. Det är en sak att fanatiska kärnväljare och högertroll sväljer presidentens lögner med hull och hår. Det är en helt annan sak när senatens republikanske gruppledare Mitch McConell öppet stöttar Trump i dennes ansträngningar att misskreditera valresultatet. Detta trots att valobservatörer – republikaner och demokrater – från alla 50 stater påtalat att de inte sett något som talar för valfusk.
”Det finns inga bevis för att något röstningssystem raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller komprometterats på något annat sätt”, konstaterade inrikessäkerhetsdepartementets fristående säkerhetsavdelning, Cisa, i veckan. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, drog nyligen samma slutsats, utifrån sina egna valobservatörer på plats i USA. ”De grundlösa anklagelserna”, framgår det av rapporten, ”skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner.” Trots det fortsätter framstående republikaner att hålla en låg profil, eller lojalt sluta upp bakom Trump och legitimera presidentens lögner och konspirationsteorier.
USA är, till skillnad från många andra länder med auktoritära ledare, en robust demokrati med förankrade, välfungerande demokratiska processer. Men ju längre tid det här ovärdiga efterspelet pågår, desto mer urholkas förtroendet för dem. Vi ser en president som har för avsikt att sätta eld på så mycket han kan på sin väg ut ur Vita huset.
Gå till toppen