Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Håll gränsen till höger, Moderaterna.

Gränsen mot avgrundshögern, mot faktaresistens och populism, måste hållas. USA nu visar hur misslyckandet ser ut. Ett jobb för Moderaterna.

Ulf Kristersson har ett stort ansvar.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Visst är det synd att alliansen inte längre finns. Men sluta tjata om den och syndabockarna; väljarna röstade inte på de fyra borgerliga partierna för att de saknade ett lockande erbjudande. Något som väckte intresse och ingav hopp, så där som inför valet 2006 när de nya Moderaterna med tre allianssystrar knäckte S-dominansen med gott humör och beskedet att alla fyra skulle vinna på samarbetet.
Svårare är det inte.
Alliansens främsta mål blev makten. Men att regera med stöd från SD – som KD och M var beredda till efter valet – hade gjort också alliansen till något helt annat. Synd är det, men allianståget har gått. Det man kan hoppas på nu är en tydlig liberalism och en anständig stark höger, båda med goda kontakter till väljarnas vardag. Det håller populismen stången.
Alternativet är att göra som i USA nu, där många republikaner viker sig för trumpismen. För makten.
Moderaterna har presenterat sin syn på framtiden i ett nytt idéprogram: Frihet och ansvar. Inget att reta sig på – eller bli strålande glad över. Medelväg. Medelvarm. M för Mellanmjölkens land. Men partiledaren Ulf Kristersson gav ett angeläget löfte då programmet presenterades, något som måste göra Moderaterna till gränsvakt mot alternativhögern: partiet lovar att stå upp för yttrandefrihet, individuella rättigheter, minoritetsskydd, fria medier, sekulär lagstiftning och oberoende domstolar.
Viktigt att påminna om. Fast det här måste varje anständigt parti göra. Så vad vill just Moderaterna?
Återupprätta tryggheten och säkerheten, bryta utanförskapet och bidragsberoendet samt bana väg för nya klassresor. Tillsammans säkrar dessa tre punkter det svenska samhällskontraktet, sade Kristersson. Det han inte nämnde var att alla tre kan kopplas till invandringen. Som mycket i programmet snurrar kring.
I samarbetet inom det konservativa block som SD och KD trumfar fram – och som enligt Novus senaste mätning för SVT får majoritet i riksdagen för att MP och L trillar ut – måste M hålla sina egna ord i minnet:
"De enkla och populistiska svaren på vår tids svåra frågor utövar en naturlig lockelse, men undergräver långsiktigt hållbara lösningar."
Komplicerade frågor har sällan enkla svar. En annan utmaning blir att betona båda leden i liberalkonservativ. Minst lika viktigt blir att orka hålla fast vid sin optimism – "realistisk optimism" på moderatiska – i mötet med populisternas svarta narrativ. Alltså när SD mal på om hur illa och fel allt har blivit i Sverige.
Och så var det invandringen.
"Moderaternas nya idéprogram gör en sak tydlig: I dag finns inga skäl för en borgerlig och invandringskritisk väljare att rösta på SD", skrev Erik Helmerson i DN (11/11).
Bistert – och på kornet.
Invandringen är fortfarande vad politiken snurrar kring, inte minst kopplat till ordning och reda, brott och straff. Som orsak till sociala och ekonomiska problem pekar M ut en "ogenomtänkt" politik för invandring, kombinerad med en bristande förmåga att integrera nyanlända. M vill framför allt kraftigt minska invandringen, men kräver också att invandrare ska anpassa sig till Sverige, inte tvärtom. Här anas tidigare huvudsekreteraren Alice Teodorescu Måwes hand:
"Integration (är) inte en dubbelriktad process. Den som kommer hit har en möjlighet och en skyldighet att bli del av vårt samhälle."
Detta fångar Moderaternas erbjudande till besvikna konservativa väljare som gått till SD: färre invandrare och fler krav – men utan bråte som en nynazistisk historia, sexistiska, rasistiska och antisemitiska övertramp och bråk på stan.
Här finns Moderaternas viktiga uppgift på högerkanten: att hålla gränsen till såväl populister och nationalister som till alternativhögern – den farliga strukturlösa rörelse som nu löper amok i USA där misstron sprider sig som en löpeld, institutionerna eroderas och våldet ligger på lur.
Sverige är inte där. Men inte heller vaccinerat mot dårskapen.
Här måste goda krafter samla sig, också från höger. På opinionsplats är merparten av svensk press liberal och det är tråkigt för idédebatten. Men nu pågår ett projekt med den lysande pr som ett stort hemlighetsmakeri innebär. Ryktena är många så nyfikenheten blir stor:
Profilerade opinionsbildare värvas för ”ett hemligt superprojekt för den svenska mediehögern” med hemliga finansiärer och ett startkapital på närmare 50 miljoner kronor, avslöjade Expressen.
Initiativtagarna uppges vara de två tongivande konservativa debattörerna Paulina Neuding och Thomas Gür. KD:s tidigare presschef Per Gudmundson bekräftar att han ska bli skribent och i sammanhanget nämns också Kristianstadsbladets avgående politiska redaktör Carolin Dahlman. Två högerröster som nyligen sagt upp sig under stort hemlighetsmakeri.
Här figurerar också Alice Teodorescu Måwe, tidigare tongivande liberalkonservativ politisk redaktör på Göteborgs-Posten, som var huvudsekreterare för Moderaternas idéprogram. Men nu lämnat partiet.
"Jag har inga kommentarer. Jag fick barn för sex veckor sedan och är mammaledig", säger hon till tidningen Fokus, som var först med uppgiften.
Tissel och tassel – och uppenbarligen ett starkt missnöje med samhällsdebatten i pengastinna kretsar. Att göra tidning är dyrt.
Men starka röster från den anständiga högern är välkomna. Samhällsdebatten får gärna bli både bredare och djupare. Idel liberala röster liknar ju en "åsiktskorridor".
Jadå, det får man visst säga i det här j*a landet.
Gå till toppen