Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Höga utköpta kommunchefer är inget annat än socialfall i lyxförpackning

Den senaste skandalen handlar om Hörby kommuns konferens på Örenäs slott, där över 30 höga chefer konfererade i ett par dagar.Bild: Mats Roslund
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
En gång i tiden fanns det något som hette motbok. Den fick varje myndig manlig person ansöka om och sedan tilläts köpa ut en viss mängd brännvin per månad. Fallskärm var något som piloterna använde sig av när deras flygplan krånglade högt ovan molnen och när den utlöstes var enda belöningen livhanken.
Nu har de här begreppen en helt annan betydelse. Man köper inte ut brännvin längre - man köper ut höga chefer som visat sig inkompetenta och/eller bedrägliga på sin post i statlig, regional eller kommunal tjänst. Fallskärmen har inget med flyg att göra och har aldrig lämnat markytan.
Mer ofta än sällan läser man om hur den ena höga chefen efter den andra har lösts ut med miljonbelopp. Det är säkert många vi inte får läsa om!
I Rapport upplystes vi för ett tag sedan att dessa så kallade fallskärmar nu tömt statskassan på runt en miljard. Det är alltså skattepengar det handlar om.
Den senaste skandalen handlar om Hörby kommuns konferens på Örenäs slott, där över 30 höga chefer konfererade i ett par dagar. Två av dem fick inte ens på sig fikonlövet när de på natten hoppade i poolen till sina 32 kollegors skräck och fasa. Vad man konfererade om är okänt men händelserna har satt sina spår och vid hemkomsten vidtogs åtgärder som resulterade i att kommunchefen fick sparken – igen. För bara några månader sedan utlöstes hennes fallskärm i Åstorp. Där kostade det, enligt media, 89 000 i många månader och nu blev 90 000 i månaden framöver i den senaste "fallskärmen" som nu Hörbyborna får stå för. Fler chefer fick avgå med okända avskedsbelopp. Dessutom har ju Hörbys skattebetalare de andra 32 cheferna att avlöna.
Man kan undra om det är befogat att så små kommuner som inte ens har 9 000 invånare behöver en kommunchef (med biträdande) i den prisklassen.
Förutom de ”lokala” kostnaderna för fallskärmar skall vi inte glömma det som kallas ”elefantkyrkogården” där avsatta generaldirektörer, fondchefer och andra potentater i statlig tjänst har sin tillvaro med lön ur skattekassan.
Att konferera på typ Örenäs slott är en stor kommunal utgift och det är säkert många invånare i olika kommuner som för egen del inte har råd med dessa utsvävningar som de ofrivilligt bjuder politiker och tjänstemän på.
För att konferera behövs lokaliteter som räcker till och det finns på närmare håll. Varför inte använda kyrkans församlingshem och gynna den lokale krögaren genom att ta mat från hans krog. Vad berättigar kommunledningar att hyra in personal på dyra hotell på en bra bit bort från hemorten? Det är bistra tider och när man ser hur det spårar ur anser jag att det är förslösade skattepengar.
Att nyanställa kostar också mycket pengar och jag undrar hur rekryteringarna går till när inte samarbetet håller mer än ett par kvartal. Misslyckandena är alltför många för att kunna bortses ifrån.
Tydligen saknas det både kompetens och sunt förnuft även på det området. Ingen tycks ta ansvar eller ens skämmas ... vi har inte råd med den ”välgörenheten”.
När det krisar för vanliga medborgare har de att vända sig till socialkontoret och ansöka om hjälp för att klara upp sin situation och benämns socialfall. Deras underhåll kommer från samma källa som chefernas fallskärmar och det gör att de höga utköpta (sparkade) cheferna är inte något annat än socialfall - fast i ”lyxförpackning”!
Astrid Hallberg
Gå till toppen