Annons

Annons

opinionCoronapandemin

Aktuella frågor
”Nu behöver vi alla tänka som 70-plussare.”

Vi behöver alla förbereda oss på att situationen kan bli värre. Nästan alla skånska kommuner har idag tre månaders lager av skyddsmateriel, vilket känns tryggt. Det skriver Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är helt enkelt inte läge att festa, vare sig på krogen eller hemma. Det är heller inte läge att gå runt i köpcentrum, nöjesshoppa eller gå på svettiga gympass inomhus, skriver Anneli Hulthén.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Skåne klarade den första vågen av covid-19 förhållandevis bra. Den värsta smittspridningen skedde i andra län först. Skåne fick tid för förberedelser och mobilisering. Det är en delförklaring till att covid-19 hittills inte lett till så många dödsfall i Skåne som i andra storstadslän.

Nu är det ett helt annat läge. Smittspridningen är utbredd i hela landet. Region Skånes rapporter visar en oroväckande snabb smittspridning: det är nu fler smittade i Skåne än i våras, och fler svårt sjuka vårdas på sjukhus för covid-19.

Den 11 juni fick Länsstyrelsen i Skåne regeringens uppdrag att följa efterlevnaden i hela landet av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, råd och riktlinjer. En enkel sammanfattning av inrapporteringen under de månader som gått sedan dess är att verksamheter och företag gör stora ansträngningar för att skapa förutsättningar för att vi alla ska kunna följa rekommendationerna.

Annons

Verksamheter som butiker och restauranger har vidtagit nödvändiga åtgärder. Ändå har trängsel kunnat uppstå för att besökarna inte följt rekommendationerna om avstånd. Det sker inte på grund av okunskap, utan på grund av brist på tålamod och uthållighet, enligt kommunernas rapporter till länsstyrelsen.

Annons

Nu föreslår regeringen att alkohol inte ska få säljas och serveras på krogar efter klockan 22. Dessutom måste serveringsställen stänga klockan 22.30. Restriktionerna är tänkta att gälla från den 20 november.

Vi kan se att de skärpta allmänna råden som infördes i Skåne den 27 oktober har fått viss effekt. Men alla behöver inse att de skärpta allmänna råden måste följas. Jämför dem gärna med de rekommendationer som tidigare omfattade dem som är äldre än 70 år. Nu behöver vi alla tänka som 70-plussare.

Det är helt enkelt inte läge att festa, vare sig på krogen eller hemma. Det är heller inte läge att gå runt i köpcentrum, nöjesshoppa eller gå på svettiga gympass inomhus.

Den modell som Sverige har valt för att bekämpa pandemin är inte tillfälliga lagar som inskränker människors rörelsemönster. Istället finns rekommendationer, råd och riktlinjer. Detta ger oss frihet, men också ansvar. Nu vädjar jag till alla i Skåne att ta det ansvaret. Det här är den största samhällskris Sverige har upplevt sedan andra världskriget – vi måste alla hålla i och hålla ut. Allt mer talar för att vi kan tvingas leva i detta pandemistillestånd länge till.

Annons

Länsstyrelsen fortsätter rapportera hur riktlinjerna följs. Regeringen har också gett Länsstyrelsen Skåne ett nytt uppdrag, att till senast den 1 december utveckla och förbättra rapporteringen.

Vi behöver alla förbereda oss på att situationen kan bli värre. Under våren och sommaren har länsstyrelsen tillsammans med Region Skåne och länets kommuner jobbat hårt för att bygga upp lager av skyddsutrustning och därefter tillsammans skapat en modell, som många andra län tagit efter, där kommuner kunnat samköpa materiel som varit svårt att komma åt.

Annons

Den nya modellen har gjort att nästan alla skånska kommuner idag har tre månaders lager av skyddsmateriel. Länsstyrelsen leder nu ett arbete för att utreda möjligheten till ett gemensamt skånskt omsättningslager, som fylls på automatiskt när materiel förbrukas. Det innebär att Skåne är betydligt bättre rustat än för ett halvår sedan, vilket känns tryggt.

Tillsammans ska vi ta oss igenom det här.

Anneli Hulthén, landshövding i Skåne

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy