Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Än återstår en lång väg att vandra innan diskrimineringen är borta

Även om samerna inte tillnärmelsevis utsattes för samma utrotningskrig kopplat till socialt och kulturellt förtryck, som ursprungsbefolkningarna i exempelvis Amerika, Afrika och Australien, så har de ändå under lång tid helt klart diskriminerats i Sverige och Norge. Det skriver Åke Lindroth. Bilden visar samisk renskötsel i Norge.Bild: Junge, Heiko
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Läser i tidningen, att nu under november månad är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump publicerades. Sedan dess har många av våra värderingar förändrats radikalt de senaste sjuttiofem åren. 2014/2015 rensade exempelvis SVT ut rasismen ur Pippi-filmerna. I nyutgåvan av den första Pippi-boken byttes också Pappa Långstrumps titel, ”Negerkung”, ut mot det mer politiskt korrekta ”Söderhavskung på Kurrekurreduttön”. En sverigedemokrat ondgjorde sig över namnbytet och skrev på Facebook, att ”Astrid Lindgren vänder sig i graven”, men det är det nog ingen annan som tror att hon gör på grund av kungens nya titel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen