Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuvspar döms för olovlig hantering av alkohol och cigaretter

Ett par i Bjuv döms till dagsböter för olovlig hantering av alkohol och cigaretter. Tingsrätten hade delade meningar om de också ska ha ansetts förfoga över smuggelgods.

Paret bor i en villa i Bjuvs kommun. Dit begav sig personal från Tullverket våren 2018 efter att tipsats om att det såldes alkohol i huset.
Medan tullpersonalen var på plats för att spana kom två personer i bil, gick in i huset och kom ut igen med drygt sju liter öl. Tullen gjorde husrannsakan inne i villan och hittade flera tecken på misstänkt verksamhet.
I anteckningsblock fanns noteringar om betalningar som kommit in, vilka starkvaror olika personer fått med sig och hur mycket de hade kvar att betala. I hemmet hittades också kontanter, cirka 21 000 kronor samt kartonger med cigarettlimpor, öl och spritkartonger.
Hundratals liter öl och knappt hundra liter starksprit förvarades i villans källare. Enligt tingsrätten hade paret 4,5 gånger så mycket starköl hemma som gränsvärdet för när det inte anses handla om privat bruk. När det gäller starkspriten låg nivån på 12 gånger så mycket som bedöms som gränsen för privat bruk.
Både mannen och kvinnan nekade till brott i polisförhören och kom med olika förklaringar. Enligt mannen har en del av alkoholen köpts i Polen för att användas på ett bröllop. En del kontanter ska ha kommit från ett arv. Parets son har också förhörts och sagt att alkoholen skaffats för att bjudas på privat.
Tingsrätten anser att det står klart att paret förvarade alkoholen och cigaretterna i samförstånd och att det var något de båda var införstådda med.
Åklagaren misstänker inte paret för själva smugglingen, utan har riktat in sig på frågan om de har ägnat sig åt lovlig försäljning av alkohol och tobak.
Paret döms till 50 dagsböter var för att ha olovligen ha befattat sig med punktskattepliktiga varor, i detta fall alkohol och cigaretter. Däremot frikänns paret från misstankarna om hantering av smuggelgods, eftersom rättens utslag blev att det inte var självklart att det rörde sig om smugglade varor.
Enligt tingsrätten var det inte självklart att varorna var att betrakta som smuggelgods.
Men rätten var inte enig i sin bedömning på alla punkter. En tingsfiskal ansåg det styrkt att paret även gjort sig skyldig till olovlig hantering av smuggelgods.
Gå till toppen