Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Med alkoholstopp blir det mer gravöl.

Sommarsäsongen gav krögarna lite lindring.Bild: Stian Lysberg Solum
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Krögarna har inte haft mycket att skåla för i år – om de inte druckit gravöl för insomnade verksamheter.
När smittspridningen tog fart i våras dränerades restaurangerna på folk. Viss ekonomisk lindring gav förvisso en sommar med mindre smittspridning och öppna uteserveringar där kroggästerna blev fler. Men knappt hade kvällstemperaturen sjunkit under det uthärdliga vid gasolvärmarna förrän en ny våg av smitta slog till.
Fortsättningen är en alltför välkänd historia – med nya restriktioner för folksamlingar, avbokade evenemang och inställda julbord.
Som sorgkantad lök på laxen kom i veckan regeringsförslaget om stopp för servering av alkohol efter klockan 22 - med åtföljande krav om utrymda lokaler till 22:30.
Det må vara befogat av smittskyddsskäl. Men när en hel bransch får näringsförbud under en del av sina vanliga öppettider är det också befogat med något slags kompensation.
Moderaterna i Malmö har öppnat för att tillåta viss alkoholförsäljning tillsammans med hämtmat. Men rättsläget verkar oklart. Därmed står hoppet snarare till att regeringen nu lovar att se över om restaurangbranschen har behov av ytterligare stöd.
Spoilervarning: det har den. Om ingenting görs för krögarna blir gravölen snart ännu fler.
Gå till toppen