Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minifestival med Beethoven-musik: ”Många av verken har aldrig tidigare spelats i Helsingborg”

Musiker från Helsingborgs symfoniorkester ordnar egen hyllning till 250-årsjubilaren. Under tre dagar framförs fyra konserter med allt från ”Für Elise” till den sällan spelade blåssextetten i Ess-dur.

Repetition med sju av symfoniorkesterns musiker, Violeta Mönnekes (violin), Lennart Palm (viola), Charlotta Weber Widerström (cello), Mattias Palm (kontrabas), Per Johansson (klarinett), Magnus Nilsson (fagott) och Pär Enblom (horn).Bild: Björn Lilja
I december 1770 föddes Ludwig van Beethoven. Det är med andra ord exakt 250 år sedan en av musikhistoriens allra största såg dagens ljus.
Det har förstås firats världen över under året, även om pandemin begränsat konsertmöjligheterna.
I Helsingborg hyllas kompositören nästa veckoslut med en minifestival med fyra konserter som inkluderar nästan 30 av symfoniorkesterns musiker.
– Beethoven skrev otroligt mycket fin kammarmusik. Många av verken har aldrig tidigare spelats i Helsingborg. Det gör det här extra roligt, säger Magnus Nilsson, faggotist i symfoniorkestern sedan 1987.
Han har själv Beethoven som en av sina favoritkompositörer.
– Ja, jag räknar in honom bland Bach och Brahms, de tre stora B:na. Hans musik är så otroligt levande och närvarande.
Amelia Jakobsson är gästsolist under tre av Beethoven-konserterna.Bild: Lars Kroon
Förutom musikerna från Helsingborgs symfoniorkester kommer även sopranen Amelia Jakobsson samt pianisterna Beniko Almgren och Julia Isaksson att medverka. De tre sistnämnda är med under lördagen och söndagens konserter.
Men under öppningskonserten är det enbart orkesterns egna musike som medverkar. De kommer att framföra tre Beethoven-kompositioner. Bland annat den lite ovanliga blåssextetten i Ess-dur.
– Den har aldrig spelats i Helsingborg tidigare. Den skrevs under den period Beethoven var anställd hos Maximillian Franz, som för övrigt var bror till Marie Antoinette. Franz beställde verket eftersom han var övertygad om att blåsmusik var bra för matsmältningen, säger Magnus Nilsson.
Repetition inför Beethoven-festivalen, på scen syns Violeta Mönnekes, Lennart Palm, Charlotta Weber Widerström, Mattias Palm, Per Johansson, Magnus Nilsson och Pär Enblom.Bild: Björn Lilja
Han ser fram emot konserterna:
– Ja, speciellt nu under dessa märkliga tider vi lever i. Musiken är ju vårt livselixir.
När coronan slog till i början på året var Helsingborgs symfoniorkester en av de första att satsa på livestreamade konserter.
– I början spelade vi helt utan publik, vilket förstås kändes ganska märkligt. Nu får vi åtminstone spela för 50 personer och bara det känns som en stor sak. Man känner ju alltid energin från en levande publik, säger Magnus Nilsson.
Fakta

Beethoven-konserterna

Öppningskonsert, fredag 20/11 klockan 18.

Lördagsmatiné, lördag 21/11 klockan 14.

Matinékonsert, söndag 22/11 klockan 14.

Grand finale, söndag 22/11 klockan 18.

Gå till toppen