Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om John Wanngren

John Wanngren, Lund, har avlidit i en ålder av 100 år.

I jubileumsskriften, Kyrkosångens Vänner inom Lunds stift 1892–1992, avslutar John Wanngren sitt förord med ”... har jag här pekat på något av vad som under en hundraårsperiod har uträttats inom Lunds stift av kärlek till kyrkan och dess sång.”
Med det citatet skulle vi vilja sammanfatta den bild av John som finns bevarat i vårt minne. Han brann av kärlek till kyrkosången. Han delade med sig av sin stora kunskap åt oss - då unga nya kyrkomusiker.
Vi, som på olika sätt hade uppgifter i Förbundet Kyrkomusik i Lunds stift medan John var ordförande, minns honom med glädje och tacksamhet. Det var en synnerligen lärorik period. John skötte ordförandeklubban med klokhet och ofta med ett stänk av varm humor. Det han uträttade för kyrkosångsrörelsen och den växande körverksamheten i Lunds stift präglades verkligen av en stor kärlek till musiken i kyrkan.
Hans ledarskap bestod inte bara i en stor kunskap om musiken i kyrkan utan en särskild förmåga att lyssna. Han hade öra för musiken men även för oss som hade idéer, tankar och funderingar på hur körrörelsen i Lunds stift skulle kunna utvecklas och drivas.
Koralveckan i Båstad var ett arrangemang som låg John varmt om hjärtat. Denna vecka var avsedd för kyrkomusiker, präster, körsångare och andra intresserade av kyrkans musik. Ett stående inslag under dessa veckor var de sjungna morgon- och aftonbönerna enligt gregoriansk tradition, ofta ledda av John som liturg.
Under den tid som vi fick samarbeta med John, fick vi också vara med om att en ny gudstjänstordning och en ny psalmbok antogs av Svenska kyrkan 1986. Inför detta arbete var hela kyrkosångsrörelsen aktiv. Här var John en synnerligen värdefull tillgång med sin stora kunskap och långa erfarenhet. Begreppet tradition och förnyelse personifierades av John på ett lågmält men bestämt sätt.
Alf Bengtsson
f d förbundsdirigent och
Linn Björklund
f d sekreterare i Förbundet Kyrkomusik i Lunds stift
Gå till toppen